En rekke offentlige etater, kommuner, skoler og private bedrifter har tatt i bruk OpenOffice, som er et gratis alternativ til Microsoft Office. Overgangen har imidlertid ikke gått smertefritt, og noen går nå tilbake til Microsoft igjen, skriver Computerworld.

Ved utgangen av 2007 hadde mer enn 200.000 nordmenn tatt i bruk OpenOffice, de fleste brukerne er å finne i skole- og kommunesektorene.

Les også: OpenOffice brer om seg

En av bedriftene som har valgt OpenOffice er Elkjøp. Butikkjeden vil imidlertid kun benytte OpenOffice i butikkene, mens ansatte på hovedkontoret vil fortsette å kjøre Microsoft Office. Årsaken er at de mest avanserte dokumentene ikke lar seg konvertere problemfritt mellom Microsoft Office og OpenOffice.

- Vi mottar mye presentasjoner fra eksterne, mye regneark og til en viss grad Microsoft Office 2007-dokumenter fra leverandører. Alt dette viser seg å være en utfordring i Open Office, den klarer ikke alltid å konvertere r iktig, sier it-direktør i Elkjøp Robert Grefstad til Computerworld.

Vil tilbake til Microsoft
Sarpsborg kommune har også i stor grad innført OpenOffice, men sliter så mye med filformater og manglende kompatibilitet at de nå i stor grad er på vei tilbake til Microsoft.

Ifølge it-sjef Per-Arne Aas i Sarpsborg kommune har Staten gitt veldig dårlig starthjelp til kommuner som har tatt i bruk OpenOffice, og Staten bruker også bare Microsoft-produkter internt. Dette fører igjen til at lukkede Microsoft-formater ofte ligger på statlige nettsider.

ODF-filformatet som brukes av OpenOffice ligger i referansekatalogen for offentlig forvaltning, og skal dermed brukes til alle offentlige publikasjoner fra nyttår.

- Men jeg tviler på at mange har gjort noen tilpasninger i forhold til det. De venter nok på at Open XML (Microsofts åpne filformat, journ.anm.) skal inn i standarden, sier Aas til Computerworld.

Statsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Heidi Grande Røys, sier til avisen at det er satt igang tiltak for å få bukt med de utfordringene som blant annet Sarpsborg kommune sliter med. Det skal også jobbes med å se på hvorvidt det er mulig å få alle statlige instanser til å ta i bruk OpenOffice.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.