I 2008 sendes fremdeles røntgenbilder og informasjon fra sykehus til sykehus i taxi eller med posten. Det kunne gått øyeblikkelig.

Les også:
Nektes internett - må ta taxi
- Kaster bort 300 helsemillioner


- Dagens regelverk sperrer for hensiktsmessig bruk av it på tvers av virksomhetsgrensene, sier Torbjørn Nystadnes.

Han er sjefrådgiver i Kompetansesenter for informasjonsteknologi for helse og sosialsektoren (KITH) og har jobbet med problematikken rundt tilgang til informasjon i elektroniske pasientjournaler de siste ti årene.

Hindrer spesialistsamarbeid
Det er Helseregisterlovens paragraf 13 som legger begrensninger for hva sykehus kan dele digitalt med hverandre. Loven innebærer at man kan gi tilgang til alle under seg i hierarkiet. Men om noen på Rikshospitalet vil ha tilgang til noe fra Ullevål, må det må sendes en kopi av den komplette journalen på papir eller røntgenbilder på en cd.

- Utlevering er lov, men ikke tilgang på tvers av virksomheter. Det innebærer at andre spesialister ikke kan være med å tolke bilder før de har fått en kopi, ofte oversendt i taxi. Så lenge man stiller nødvendig krav til informasjonssikkerhet, er det vanskelig å se at noen teknologiske løsninger kan være lovlige mens andre ikke er det, sier Nystadnes.

Må spørre om lov hver gang
- Skal vi hente opplysninger om en pasient som skal behandles hos oss fra andre sykehus, må vi etterspørre helseopplysninger enten ved telefonhenvendelse eller i brevs form. Dette er et problem for alle regionene. Det er viktig med et sterkt personvern, men vi må finne løsninger på dette. Når man får ansvaret for en pasient må man få tilgang til informasjon, sier Eli Marie Sager ved Ullevål.

For radiologisk informasjon, som både er en beskrivelse og digitale bilder, er det viktig at tekst og bilde kan kobles og sendes sammen. Dette er altså ikke teknisk mulig de fleste steder i dag.

- Vi har i dag løsninger for å sende bilder, på cd eller digitalt, men da må vi avidentifsere tekstinformasjonen, og sende den på faks. Deretter må beskrivelsestekst og bilde kobles sammen igjen. Det tar tid, og det er en sikkerhetsrisiko, sier Sager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.