Kampen om å være først ute med tredimensjonale TV-programmer, filmer og spill i din egen stue hardner til. På årets Consumer Electronics Show (CES), som starter i Las vegas onsdag kveld, lover flere leverandører å videreutvikle 3d fra sære opplevelser på spesialkinoer til en naturlig del av hjemmeunderholdningen.

Det neste store
Mens HD-tv er i ferd med å bli allemannseie, ser flere topper i underholdningsindustrien 3d som en uungåelig utvikling.

- Den neste store bølgen er 3d, sier Bob Perry, visepresident i Panasonic, til Wall Street Journal.

Og nå har store selskaper som Samsung, Mitsubishi og Huyndai IT begynt å selge "3d-ready" skjermer. For eksempel selger Samsung en 42-tommers plasmaskjerm for rundt 14 000 kroner i USA. Slike TV- og dataskjermer har så høy oppdateringshastighet at man unngår tidligere problemer med hodepine - som ofte fulgte med bruken av tidligere utgaver.

TV-sendinger i 3d
Det har vært gjennomført flere tredimensjonale prøvesendinger på TV, men 4. desember ble den første prøvesendingen fra en amerikansk fotballkamp overført til kinoer i Boston, New York og Los Angeles. Spesialinviterte gjester fikk se den ovale ballen komme susende mot dem fra lerretet på en måte de aldri har opplevd før. Det gir håp for kommersielle sendinger av sport hjem til deg.

 

Lite innhold
Foreløpig er det lite tilgjengelig innhold til de nye skjermene. Allikevel vil selskaper som Dolby Laboratories og TDVision Systems bruke CES som diskusjonsforum for å komme fram til nye formater for encoding og distribusjon av 3d-signaler.

Og mange spill ble utviklet på avanserte tredimensjonale utviklingsplattformer som vil gjøre det enklere å formatere disse til 3d. Brikkeprodusenten Nvidia vil derfor bruke CES til å introdusere programvare og briller som gjør det mulig å vise mer enn 350 eksisterende spill tredimensjonalt. Prisen for dette blir 199 $ i USA.

Utfordringer
3d møter mange utfordringer. Finanskrisen er den første. Men den største er kanskje å overbevise oss om det kule ved å bruke brillene som er nødvemdig med de tredimensjonale teknologiene i dag. En brilleløs teknologistandard er nemlig flere år fram i tid, sier Wendy Alsworth hos Society of Motion Picture and Television Engineers til Wall Street Journal.

Det er også verdt å merke seg at HD-tv har vært under veis i svært mange år, og først nå begynner å ta av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.