Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Kun for Microsoft

Teologene er de eneste på Universitetet i Oslo som følger de nye reglene .

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fra og med 1. januar i år må alle statlige virksomheter publisere dokumenter i åpne dokumentformater som ODF (Open Document Format) og PDF (Portable Document Format).

Det viser seg imidlertid at ikke alle er like flinke til å følge de nye reglene. Ifølge studentavisen Universitas har de fleste fakultetene på Universitetet i Oslo (UiO) lagt ut dokumenter for vårsemesteret i Word- og Powerpoint-format. Det eneste unntaket er Det teologiske fakultet.

- Når UiO legger ut studieinformasjon i Word-format, må studenten ha denne programvaren for å få tilgang til dokumentet. Dette bryter med det vedtatte kravet om åpne standarder, sier Heidi Arnesen Austlid, direktør i Friprog, til Universitas.

Lover bedre informasjon
Gratisprogrammer som OpenOffice kan riktignok lese og skrive Word- og Powerpoint-filer forholdsvis uproblematisk, men intensjonen er at UiO likevel skal erstatte disse formatene med de frie formatene HTML, PDF og ODF. Universitetet skal ha lagt til rette for dette, men it-direktør Lars Inge Oftedal innrømmer at informasjonen kanskje ikke har vært god nok.

Microsofts format Open XML er ikke blant de formatene som foreløpig er godkjent, til tross for at dette formatet nå også er en åpen ISO-standard på lik linje med ODF.

- Det pålagte formatet ODF vil gjøre at for eksempel Excel-filenes formler i regneark vil gå tapt i konverteringen til det åpne formatet, sier presseansvarlig Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge til Universitas.

Informasjonsavdelingen ved UiO har nå planer om å informere de ansatte om de nye standardene så snart som mulig.

Les også: Tvinges til å støtte konkurrenten og Sliter med OpenOffice