Telenors danske bredbåndsselskap Sonofon er pålagt av danske myndigheter å sperre tilgangen til nettstedet The Pirate Bay, et nettsted som formidler lenker til nedlasting av torrent-filer.

Sammen med andre bredbåndsleverandører går Sonofon nå til høyesterett for å få omgjort bestemmelsen, skriver Dagens Næringsliv.

Prinsippsak
Det var etter en rettssak mellom platebransjeorganisasjonen IFPI og danske Tele2 at blokkaden oppsto. Nå vil internettleverandørene slippe å være politi og vaktbikkje for rettighetshavere.

- Sonofon mener internettleverandøren ikke er den rette part i denne typen saker. Når Ifpi ønsker å stenge adgangen til en hjemmeside, bør de stevne den aktuelle hjemmesiden med henblikk på å få prøvet saken direkte med den personen som står bak siden, sier Nicholai Kramer Pfeiffer, «Regulatory Affairs Manager» i Sonofon.

Det er ikke avgjort om høyesterett vil høre saken enda, og blokkeringen blir opprettholdt inntil videre.

IFPI i Norge kunne godt tenke seg en lignende blokkade her.

- Denne saken er meget interessant, og vi venter på om avgjørelsen kommer inn for dansk høyesterett. Vi er av den oppfatning at vi har samme rettstilstand i Norge som i Danmark, og vi vurderer sterkt å gå til samme skritt her, sier Marte Thorsby i norske Ifpi til DN.

Pirater i retten
Mandag begynner en rettssak mot de fire grunnleggerne av Pirate Bay i Stockholm. De er tiltalt for å ha medvirket til brudd på opphavsrettslovgivningen. Saksøkerne krever over 100 millioner kroner i erstatning.

I mellomtiden har det dukket opp en ny nettside som forteller danske nettsurfere hvordan de kan omgå blokkaden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.