Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Verdens største pirater i retten

Mandag starter rettssaken mot de fire grunnleggerne av Pirate Bay.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mennene bak det populære fildelingsnettstedet Pirate Bay anklages for å ha brutt svenske lover om opphavsrett ved å ha bidratt til spredning av store mengder ulovlig kopiert musikk, video og programvare.

Nå risikerer de tiltalte, Fredrik Neij (30), Gottfrid Svartholm Warg (24), Peter Sunde (30) og Carl Lundström (48), opptil to års fengsel og bøter på opptil 1,2 millioner svenske kroner.

I tillegg forlanger film-, musikk- og programvarebransjen rundt 100 millioner kroner i erstatning. Dette skal være penger bransjen har tapt som følge av Pirate Bays virksomhet.

Rettsaken forandrer ingenting
På søndag insisterte to av de tiltalte i en webcast sendt fra Stockholm at Pirate Bay er et lovlig nettsted, og at utfallet av rettsaken ikke vil påvirke nettstedets evne til å drive videre.

- Pirate Bay-serverne er ikke lenger plassert i Sverige. Og selv om Pirate Bay skulle gå ned, noe som er utenkelig, så finnes det alltid noen andre som vil ta over, sier Peter Sunde til det svenske nyhetsbyrået TT.

Sunde forteller at Pirate Bay lever sitt eget liv, og ikke påvirkes av det som skjer i "våre liv". Dessuten finnes ikke Pirate Bays servere i Sverige lenger, ifølge Sunde.

- De kommer ikke til å få et øre uansett hvordan utfallet blir, sa Peter Sunde.

Sunde regner med at saken vil bli anket helt frem til høyeste rettsinstans, og ikke vil være avgjort før om kanskje fire-fem år.

20 millioner brukere
Pirate Bay har ca. 20 millioner brukere, og rundt 140.000 daglige treff fra norske brukere. De er verdens soleklart største formidler av Bittorrent-lenker og en mangeårig torn i platebransjens øye.

Nettstedet formidler lenker til piratkopier av all verdens innhold, og har blitt forsøkt lagt ned flere ganger. Det har blitt truet med søksmål utallige ganger. Som svar har de gjerne lagt ut brevene på sine nettsider - og gjort narr av dem.

Selv om nettstedets fildeling ved hjelp av såkalt Bittorrent-teknologi også brukes til deling av lovlig materiale, tyder mye på at det aller meste som deles er ulovlig kopiert.

Les også: Telenor nekter Pirate Bay-blokkade

Du kan følge rettsaken på webcast, eller på Twitter .