Alle de fire tiltalte i rettsaken mot fildelingstjenesten The Pirate Bay erklærte seg ikke skyldige i Stockholm tingsrätt mandag.

Les også: Verdens største pirater i retten

Mennene bak tjenesten har gitt uttrykk for at det aldri har vært deres hensikt å få fildelingsnettverket til å vokse seg størst i verden, og at nettstedets popularitet har vært nærmest tilfeldig. Det skriver Dagens Næringsliv.

I retten i går tegnet aktor Håkan Roswall et annet bilde. Han vil gjennom rettssaken forsøke å bevise hvordan de tiltalte organiserte seg med ambisjoner om å lansere tjenesten globalt, og antydet at dette ble initiert av forretningsmannen Carl Lundström, en av de tiltalte.

Lundström er en kontroversiell person i Sverige. Han er arving av Wasa-formuen og har startet og finansiert flere teknologiselskaper. Han har vært assosiert med høyreekstreme grupperinger, og ble i 1986 dømt til betinget fengsel og bot etter å ha vært involvert i et slagsmål mellom svensker og innvandrere i Stockholm.

Lundström var hovedeier i selskapet Rix Port 80, der the Pirate Bays servere befant seg under razziaen 31. mai 2006.

Internasjonal lansering
Aktor Håkan Roswall fremhevet i retten Lundströms rolle i å løfte det lokale svenske fildelingsnettstedet til et internasjonalt fildelingsnettverk. Han mener Lundström gjorde ekspansjonsplanene mulig ved å tilby sine datatjenester.

Aktor beskrev også hvordan de tiltalte opprettet flere selskaper med ulike funksjoner for å ta seg av ekspansjonsplanene, blant annet salg av annonser.

- Deres satsning betinget at man skaffet penger, de måtte ha annonser og profesjonalisere. her måtte det jobbes mer aktivt, sa Roswall.

Han beskrev hvordan The Pirate Bay kom i kontakt med en femte person som utviklet nettstedet markedsmessig, og sammen med den tiltalte nordmannen Peter Sunde solgte annonser.

Les også: - Teknologi er ikke straffbart (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.