John Kennedy er direktør og styreformann i branjseorganisasjonen Ifpi, som organiserer 1400 plateselskaper globalt.

Kennedy har vitnet i rettssaken mot grunnleggerne av The Pirate Bay som nå foregår i Stockholm. Han sier nå at han vil dra Telenor for retten dersom de ikke blokkerer kundenes tilgang til piratnettsteder.

- Våre henvendelser til internettilbyderne er en viktig del av vår strategi. Ser du på rettsprosessen mot The Pirate Bay i Sverige, så har den tatt lang tid. De tiltalte har sagt at de vil flytte datamaskinene til et annet land dersom de blir dømt. Enhver seier i denne striden må være en praktisk seier, og dersom vi får nettleverandørene til å blokkere The Pirate Bay, begrenser det tilgangen, og gjør det vanskeligere å laste ned musikk ulovlig, sier Kennedy til Dagens Næringsliv.

Store tall
Kennedy sa i sitt vitnemål at industrien bruker 750 millioner kroner i året på antipiratvirksomhet og lobbyvirksomhet. Han gir all skyld til piratkopiering for at platesalget har sunket de siste årene.

- Det er veldig enkelt. Hvis folk kan få musikk gratis, faller de for fristelsen og tar den. Skaden som påføres musikkindustrien, er åpenbar. Vi sier ikke at noen som laster ned 400 cd-er ulovlig, ville kjøpt alle, men en person som tidligere kjøpte en cd i måneden, 12 i året, kjøper kanskje ikke en eneste i dag. Deres totale musikkforbruk er borte for bransjen. Det er sunn fornuft at det er en sterk sammenheng, sier Kennedy.

Om rettssaken mot Pirate Bays grunnleggere sier han:
- Det vil være et betydelig tilbakeskritt dersom de blir frikjent. Det vil være vanskelig å holde en rolig maske. Jeg vil snarere ta på meg en dyster og målbevisst mine, og vurdere en anke samt andre strategier for å angripe problemet. Vi vil ikke late som om det ikke har betydning for oss, sier Kennedy.

The Pirate Bay har ikke rykte på seg for å følge etablerte normer når det gjelder kommunikasjon mellom selskaper. De har tidligere brukt sjikane og morsomheter når de har svart på musikkbransjens henvendelser til dem.

- Vi blir ikke fornærmet, men jeg synes de er ganske patetiske. De er grådige, og jeg ler høyt av at de fremstiller seg som en organisasjon med Robin Hood-idealer. De er mye rikere enn de gir seg ut for, sier John Kennedy.

Avventer
Telenor har registrert Ifpis krav om å blokkere piratnettsteder, men har ikke bestemt seg for hvordan de vil forholde seg til det.

- Vi kommer til å svare Ifpi, men det er mange som må være med i den interne diskusjonen om saken. Vår grunnholdning er fremdeles den samme - at vi vil overvåke nettet, ikke kundene, og at vi synes det er en farlig vei å gå, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.