Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

ScanStockPhoto.com
ScanStockPhoto.com les mer

Kan pc-en koste deg 750.000?

Pc-tyveri kan bli svært dyrt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En fersk undersøkelse utført av Ponemon Institute på vegne av Intel har regnet på kostnaden av å miste eller bli frastjålet en bærbar pc for ledere og mellomledere.

Ponemons regnestykke er omfattende og inkluderer alt fra verdien på maskinen til indirekte tap av verdier knyttet til forretningshemmeligheter og annen sensitiv informasjon. Studien har tatt for seg 138 tap av pc-er de siste 12 månedene.

Prislappen de kom frem til er overraskende høy. Ifølge undersøkelsen koster det i snitt bedriften hele 330 000 kroner å miste en pc. I tillegg viser undersøkelsen at pc-en til en mellomleder er dobbelt så dyr å miste som en toppleders. Størstedelen av tapet skyldes at informasjon kommer i gale hender.

Prislappen varierer mye mellom ulike industrier og er dyrest for tjenestesektoren, der snittkostnaden skal være hele 112.000 dollar, eller 750.000 kroner. Også innen finans er pc-tap dyrt, mens andre industrier slipper unna med et par tusen dollar.

Økende problem
I IBM mener man at et slikt eksempel ikke representerer et realistisk bilde. Det er for store individuelle forskjeller på slike tilfeller til at det er relevant å operere med snittverdier.

– Det blir feil å bare legge sammen alle tyveriene og finne en snittverdi, sier sikkerhetsansvarlig for Norden Torgeir Daler i IBM.

Han mener det bør skilles klart mellom pc-er som forsvinner tilfeldig og målrettede tyverier.

– Det er helt klart et økende problem at lederes pc-er blir stjålet etter bevisst innsats, sier Daler.

Nettopp derfor er det viktig at man tar sine forholdsregler når det gjelder ansattes pc-er. Kryptering av alt følsomt materiale på pc-en er et effektivt middel.

– Hvis man har klare regler for kryptering og systemer som kontrollerer at reglene følges, har man redusert nesten hele risikoen ved tap av informasjon på PC, sier Daler.

Ifølge Intel og Ponemons regnestykke hjelper kryptering en god del, omtrent 20.000 dollar, men dermed gjenstår det en snittregning på nesten 30.000 dollar.

Kan ikke forsikres
Forsikringsselskapet IF kjenner seg ikke igjen i slike summer som det opereres med hos Intel.

– Tallet er ganske mye høyere enn hva som tegnes for pc-forsikringer i dag. Hvis dette er en relevant sum må vi si at bedrifter i dag tegner for lave premier, påpeker informasjonsdirektør Jack Frostad i IF Skadeforsikring.

Når skaden er gjort er det dessuten begrenset hva et forsikringsselskap kan gjør for å redde verdier.

– Vi kan forsikre selve pc-en for dens kjøpsverdi. I tillegg kan man tegne forsikring som dekker rekonstruksjon av data opp til en avtalt sum, sier Frostad.

Dekning av kostnader til datarekonstruksjon kan tegnes av både private og bedrifter og forutsetter at man sikkerhetskopierer pc-en jevnlig.

Hvor mye ville det kostet din bedrift hvis din pc ble stjålet? Diskuter saken!