Bærbare pc-er har virkelig gått fra å være et luksusprodukt til allemannseie, og i år når salget nye høyder. For første gang vil salget passere én million enheter, viser nye prognoser fra IDC. En god del av dette er trolig julepresanger, for bærbar pc er en av de store salgsvinnerne i elektronikkbransjen.

Mer komplisert enn før
Samtidig har vi nesten helt sluttet å kjøpe stasjonære pc-er. Bare på de to siste årene har andelen bærbare økt fra 70 til 77 prosent. Det gjør faktisk valget vanskeligere og viktigere for deg som kjøper.

Først og fremst er det viktig å være klar over at det er enda større forskjeller mellom bærbare pc-er enn det er mellom stasjonære, både når det gjelder kvalitet, ytelse, utstyr og funksjonalitet. Dermed er det enda større risiko for at du ender opp med å kjøpe katta i sekken.

Nå rett før jul blir du nærmest bombardert med mer eller mindre gode pc-tilbud. Veldig mange ender opp med å kjøpe feil pc til sitt behov fordi de stoler blindt på selgeren i butikken. Her er rådene som hjelper deg med å finne en pc du blir fornøyd med.

Finn ut hva du trenger
Første bud når du skal kjøpe ny pc er å finne ut hvilke behov du har. Dette er enda viktigere når du skal kjøpe en bærbar pc enn om du skal kjøpe stasjonær pc. Årsaken er at en bærbar pc er full av kompromisser. Vil du ha en kraftig pc med stor skjerm, må du finne deg i at pc-en kan være stor og tung. Og vil du ha en bitteliten pc til bruk på reise, er det ikke sikkert den fungerer spesielt godt til spill.

Bærbare pc-er finnes i mange ulike størrelser og kategorier, fra de minste mini-pc-ene (også kalt netbooks) via ultraportable pc-er og opp til de såkalte "desktoperstatterne". Mini-pc-ene er blitt veldig populære, men egner seg bare til enkel bruk – som for eksempel til å surfe på nettet. Skal du ha en kraftig bærbar pc som også skal være liten og lett, må du regne med å betale vesentlig mer enn det en netbook koster. Denne typen pc-er kalles gjerne ultraportable pc-er. I tillegg har du en kategori tynne og lette pc-er med større tastatur og skjerm enn de ultraportable pc-ene. Ettersom det koster mer penger å dytte mye elektronikk inn på mindre plass, er både ultraportable og tynne og lette bærbare pc-er dyrere enn standard bærbare pc-er.

Den vanligste kategorien bærbare pc-er har vi valgt å kalle allround-pc-er. Disse pc-ene har gjerne skjermer på 14-15 tommer og finnes i mange ulike prisklasser. Vekten ligger vanligvis på 2-3,5 kilo.

Er du ute etter en svært kraftig bærbar pc som kan konkurrere med den stasjonære pc-en når det gjelder ytelse, er det en såkalt desktoperstatter du skal ha. Disse har de kraftigste grafikkløsningene, kraftig prosessor, stor disk og mye minne, og gjerne skjermer på 17 tommer eller mer. Ulempen er at disse pc-ene er store og tunge (fra 3,5 og opp mot så mye som 5-6 kilo).

Betal litt mer - få mindre problemer
Det mange ikke er klar over er at produsenter av bærbare pc-er ofte opererer med ulike modeller som er rettet mot henholdsvis forbruker- og bedriftsmarkedet. Bedriftsmodellene er gjerne litt dyrere, men Dagensit.no har fått bekreftet fra forhandlere at feilraten ofte kan være vesentlig lavere enn på konsumentmodellene.

I konsumentmarkedet er det den nyeste teknologien til lavest mulig pris som gjelder, mens det i bedriftsmarkedet er viktigere at pc-en bare virker. Dermed kan de lønne seg å ta en kikk også på hvilke bedriftsmodeller som er å få kjøpt. Men vær klar over at de som sagt koster litt mer.

Våre anbefalinger

Basert på produkter vi tidligere har testet, eller produkter som har kommet godt ut hos mange andre anerkjente tester, har vi plukket ut tre produkter vi mener er svært gode kjøp akkurat nå. Vi er klar over at det finnes mange andre pc-er vi kunne anbefalt i hver av kategoriene – men felles for de fire produktene vi anbefaler er at dette er noe av det beste du får kjøpt innenfor hver kategori, og at produktene har kommet veldig godt ut i de fleste tester.

Mini-bærbar: Asus Eee PC 1008HA Seashell
Det har til nå vært veldig liten forskjell mellom mini-pc-er fra ulike produsenter. Alle sammen er omtrent like raske, men det som kan skille er kvaliteten på skjerm, tastatur og pekeplate – samt batterilevetiden. Asus Eee PC 1008HA seashell er en av de tynneste og stiligste mini-pc-ene akkurat nå. Vi mener selv at pc-en har ett av de beste tastaturene du finner på mini-pc-er, og med en vekt på 1,05 kilo er dette en av de letteste pc-ene med 10-tommers skjerm. Ulempen er at batteriet er integrert i pc-en, og at du dermed mister muligheten til å ha med deg et ekstrabatteri. Vi har imidlertid selv målt levetiden til rett i underkant av fem timer, noe som er veldig bra for en pc av denne typen.

Pris: Rundt 3.000 kroner inkl. mva.

 

Rimelig allround-pc: Acer Aspire 3810T Timeline
Vi anbefalte denne maskinen også i vår student-pc-guide tidligere i høst. Til en pris som starter på rundt 6.000 kroner mener vi imidlertid dette fortsatt er ett av de aller beste pc-kjøpene akkurat nå. Aspire 3810T er godt utstyrt, den har 13,3-tommers skjerm og den veier bare 1,6 kilo. Det som imponerer mest er imidlertid batterilevetiden, som i tester er målt til utrolige ti timer! Den holder dermed hele veien med Bergensbanen. Maskinen har fått terningkast seks hos PC World, Teknofil.no, DinSide.no og VG.

Pris: Fra ca. 6.000 kroner ink. mva. (avhenger av utstyrsnivå)

 

Kraftig bærbar: MacBook Pro eller Lenovo ThinkPad T400s
Mac eller pc? Det er spørsmålet. Mac-er er gjerne en del dyrere enn tradisjonelle Windows-baserte pc-er med samme utstyrsnivå, men hvis du er villig til å gå litt opp i pris når du skal kjøpe pc så anbefaler vi deg å ta en kikk også på hva Apple har å tilby. Mac-er er enkle å bruke og de er stilige å se på. Og virus og trojanere er foreløpig et nesten ikke-eksisterende problem, selv om vi anbefaler at du bruker sikkerhetsprogramvare også på Mac (i det minste for ikke å infisere alle Windows-vennene dine).

Sverger du til "vanlige" pc-er anbefaler vi Lenovos ThinkPad T400s. Denne pc-en har en 14,1-tommers skjerm, men veier likevel ikke mer enn rundt 1,75 kilo. Pc-en finnes med mange ulike utstyrsnivåer, og hvis du vil kan du få den levert med en 128 GB SSD (flashminnebasert disk) i stedet for vanlig harddisk. Det koster et par tusenlapper ekstra, men pc-en blir til gjengjeld lynrask! Lenovo-pc-ene er kjent for å være solide og slitesterke, og de har blant markedets beste tastaturer. Drenering av tastauret gjør at den til og med skal tåle at du søler væske i det. Prisen starter på rundt 15.500 kroner inkl. mva.

 

Vil du ha en Mac (som også kan kjøre Windows!), kan vi anbefale toppmodellen MacBook Pro. Denne finnes med skjermer på 13, 15 eller 17 tommer. De fleste som reiser mye med pc-en vil nok foretrekke 13- eller 15-tommeren, som starter på henholdsvis 9.990 og 13.990 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.