– Siden jeg var 12 år gammel så har jeg visst at jeg skal til Afrika, utbryter seriegründer og administrerende direktør Marit Linnebo Olderheim (46) i Leap Learning, tidligere Alphabet King.
Hun har så vidt tid til å møte oss over en kaffe mellom fotografering og møter med Innovasjon Norge og Redd Barna. Dagen etter skal hun tilbake til Vest-Afrika og Gambia for å fortsette testingen av læringsmetoden og konseptet Leap Learning Labs som hun har utviklet de siste tre årene.
I 2015 etablerte Olderheim selskapet Alphabet King som nylig endret navn til Leap Learning. Med kapital som hun hadde opparbeidet seg fra salget av selskapet Saape i 2006, var planen å vise hvordan teknologi kunne brukes som et virkemiddel til å heve utdanningsnivået til den kommende generasjonen i regionen.
– Jeg har jobbet mye i Afrika med ulike prosjekter. Både mikrofinans, produksjon, startet et helsestatistikksystem sammen med helsedepartementet i Gambia og driver også en entreprenørskole. Men uansett hva jeg har gjort, så har jeg falt tilbake på at hvis du skal gjøre en endring så må du satse på utdannelse, sier hun og legger til:
– Skal du forandre verden så er det utdannelse som er greia.
Saken i egne hender
Leap Learning er en læringsmetode som går ut på at barn lærer å lese, skrive og regne ved hjelp av teknologi. Ved hjelp av konseptet Leap Learning Labs er formålet at barn skal lære å lære ved hjelp av spesiallagde apper som selskapet har utviklet og tilpasset i ulike nivåer og temaer.
I dag har selskapet labber og pilotprosjekter i elleve land, i fire verdensdeler. Selv mener Olderheim det har vært en bratt læringskurve å forstå hva som fungerer i de ulike regionene og hva som skal til for at teknologien skal fungere.
– For nesten alt går galt, i Afrika har du strømmangel og risiko for tyverier. Jeg begynte å teste så mange apper jeg kom over, men fant til slutt ut at ingen læringsapper som blir laget er tilpasset Afrika og denne målgruppen. Så da hadde jeg ikke noe annet valg enn å lage det selv.
I samarbeid med Hydro har de kjørt prosjektet i både India og Brasil, der appene blir tilpasset etter formålet med undervisningen. I tillegg har Leap Learning to prosjekter i Somalia med Redd Barna og kjører et prosjekt i samarbeid med Utdanningsdepartementet i Gambia.
Nominert til gründerpris
Sammen med Karoline Sjødal Olsen i Blue Lice og Grete Sønsteby i A2 Applied er Olderheim en av tre nominerte til årets kvinnelige gründer av Innovasjon Norge. En pris som deles ut i New York i mars.
Olderheim avviser at tanken i utgangspunktet har vært å drive business, men å utgjøre en forskjell.
– Men når du gjør det som gründer er du kommersiell i ryggen uansett. Automatisk så tenker man på at det finnes betalingsmodeller, selv om den i en slik kontekst ikke er tydelig før man har bevist at produktet gir verdi lokalt. Og det må være inntjening i dette for å gi bærekraft til å kunne skalere stort, som alltid har vært målet.(Vilkår)