Storbritannias statsminister Gordon Brown mener høyhastighets bredbånd er like viktig som elektrisitet for fremtiden. Og han mener derfor at det er noe alle må ha tilgang til, skriver BBC News.

Labour-partiet har allerede lovet å jobbe for at høyhastighets bredbånd skal være tilgjengelig nesten over alt innen 2012, men nå sier Brown at løftet skal heves til full tilgang i alle hjem.

Høyhastighets bredbånd defineres i denne sammenhengen som nettilgang med kapasitet på 50 mbits eller mer. I praksis betyr dette at nettilgangen må leveres via fiberoptiske nettverk i stedet for dagens kobberkabler.

Lønnsomt
Å love noe slikt er lett på papiret, men utbygging av fiberoptikk er dyrt og det har vært vanskelig å regne hjem lønnsomhet. Lønnsomheten blir dessuten lavere jo tynnere befolket et område er.

Statsminister Brown mener derimot at høyhastighets bredbånd i seg selv vil ha en så stor verdi når det er på plass at lønnsomheten vil komme i kjølvannet av utbyggingen. Når alle har tilgang blir markedet for tjenester også desto større.

- Ved å ha universal tilgang til bredbånd med høy båndbredde som tillater mer video, radio og tv i nettet åpner vi også forretnings- og sysselsettingspotensialet i dette, sier Brown til BBC.

Labour-partiet planlegger å legge en skatt på 4,42 kroner per måned per landlinje for å hente inn penger til subsidiering av utbyggingen. Det har tidligere vært foreslått en skatt på 53 kroner per måned, men dette forslaget ble dårlig mottatt.

myGov
I tråd med utbyggingen av høyhastighets bredbånd skal den britiske stat også opprette en ny borgerportal som samler alle offentlige tjenester. Den skal i tillegg til informasjon la borgerne adminstrere sitt forhold til ulike offentlige etater hjemmefra. En slik borgerportal, Minside.no, har eksistert i Norge i flere år allerede.

Også i Norge er det politisk press på fiberutbyggingen: - Fiber avgjørende for distriktene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.