I en rapport publisert av analysebyrået IDC spås det at markedet for applikasjoner (apps) til smarttelefoner som iPhone og HTC Desire vil øke med 60 prosent hvert år til og med 2014.

Det vil si at antallet nedlastinger vil øke fra 10,9 milliarder i år til 76,9 milliarder nedlastinger ved utgangen av 2014, melder Bloomberg.

Samtidig spår IDC at den totale omsetningen av apps vil øke til 210 milliarder kroner i samme periode.

Antallet solgte smarttelefoner økte med 109 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode året før.

Driver bransjen
Apps er små og store programmer man kan laste ned til en avansert mobiltelefon, kalt smarttelefoner. Disse programmene har en stor del av æren for at telefoner som iPhone, HTC Desire og Sony Ericsson X10 Mini har blitt så populære.

Det finnes flere ulike operativsystemer eller plattformer for smarttelefoner, og alle har hver sine apps. Apple har det største utvalget med over 300.000 apps. Googles Android-plattform har passert 100.000 tilgjengelige apps. Windows Phone, Blackberry og Nokia har også apps, men i mye mindre utstrekning.

I tredje kvartal i år ble det solgt 4,5 millioner iPhone i Europa og 4,3 millioner telefoner med Android. Nokia holder ledelsen med seks millioner solgte enheter, men har tapt store markedsandeler (se tabell).



Salg av smarttelefoner i Europa tredje kvartal 2010.



(Kilde: IDC)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.