Den tyske politikeren og personvernforkjemperen Malte Spitz gikk til retten for å få vite hvor mye mobiloperatøren Deutsche Telekom visste om hans bevegelser. Overraskelsen ble stor da han fikk medhold i retten og en logg med drøye 35.000 lokasjonsmålinger over en periode på seks måneder ble oversendt ham på e-post.

- De kunne følge bevegelsene mine minutt for minutt. Det er skremmende detaljert, sier Spitz til Zeit Online.

Opplysningene Spitz fikk hentet ut er lagt inn på en nettside der brukerne selv kan bla frem og tilbake og spille av Spitz sine bevegelser minutt for minutt. Man kan se ham kjøre bil, sjekke hvor han var på julaften, når han fikk første sms eller telefon om morgenen, når han forlot hjemmet sitt, hotellet eller hvor han nå måtte befinne seg. Man kan danne seg et svært detaljert bilde av mannen og hans hverdagsmønster.

 

Se animasjonen hos Zeit Online.

- Jeg tenkte meg godt om men bestemte meg for at det er prinsipielt riktig å lage denne visualiseringen. Men den avslører jo blant annet at jeg faktisk tar fly innimellom i stedet for mer miljøvennlig bakketransport, sier Spitz, som representerer mijøpartiet De Grønne i Tyskland.

I land som Tyskland og USA hvor reguleringen av telekombransjen en mindre rigid enn i Norge er det en utfordring at vanlige folk ikke aner hva slags data som lagres om dem hos operatørene. Norske mobilbrukere spores også, men det finnes regler for hva som er lov.

- Vi driver jo i henhold til en konsesjon som sier at vi kan lagre lokasjonsdata basert på basestasjoner i inntil 150 dager. Disse opplysningene er vi avhengige av for å kunne fakturere kundene og det er også den eneste anvendelsen vi bruker dataene til, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Han legger til at data hentes inn også uten å lagres.

- Når vi har problemer med nettet eller vi skal jobbe med å forbedre nettet bruker vi jo slike opplysninger, men i disse tilfellene slettes dataene fortløpende, normalt etter maks ett døgn, sier Vederhus.

Mye lagres i Norge
Mandag ble det klart at Høyre og Arbeiderpartiet vil sikre flertall for innføring av EUs datalagringsdirektiv i Norge. Det vil kreve at en rekke opplysninger om din telefonbruk lagres, blant annet hvor du befant deg da du ringte, mottok en SMS eller koblet deg på internett. Dataene som skal samles inn blir neppe like detaljerte som det som her vises, men det er snakk om store mengder data, noe Høyre-leder Erna Solberg varslet klart.

Les mer: - Dette er ikke overvåking

Lev deg inn i livet til Malte Spitz på Zeit Online.

Les også: Ap og Høyre enige om datalagringsdirektivet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.