Det var ventet dramatikk i dag fra Nokia, men det som kom ser ut til å overgå det de fleste analytikerne hadde våget å tro.

- Dette er dramatisk – jeg håper de vil klargjøre dette, sier analytiker Carolina Milanesi, analyseselskapet Gartners ekspert på mobile økosystemer.

Nokia skal begynne å bruke Microsofts Windows Phone-system for sine smarttelefoner, og det er ikke snakk om å dyppe tærne i vannet for å sjekke temperaturen. Nokia stuper inn i samarbeidet.

- Det er nesten som et joint venture, sier Milanesi.

Les også: Nokia + Microsoft = sant

<b>Nokia-sjefen: - Vi står på en brennende plattform </b>

Overraskende
Milanesi sier Nokia tilsynelatende går mye lenger og raskere inn i Microsofts system enn hun hadde trodd.

- Microsoft tar over mer enn jeg hadde regnet med. Jeg må innrømme at dette er overraskende, sier Milanesi.





Bitter pille
For å vite hvor dramatisk kursendring dette er for Nokia må man kjenne selskapets historie. Nokia har hittil ”eid” mobilmarkedet, og som klart største aktør har de ønsket å kontrollere alle viktige deler av sine produkter. De erstattet Operas nettleser med sin egen da mobilt internett begynte å bli strategisk viktig, de kjøpte et gigantisk kartselskap da gps og kart var på vei opp. De var med på å starte Symbian for å forsvare seg mot nettopp Microsoft, som på den tiden så ut til å bli den store trusselen mot mobilprodusentene. Nokia ville for all del ikke bli som pc-produsentene, som lagde maskinvare mens Microsoft skummet fløten og tjente utallige milliarder på Windows.

Du svelger stoltheten - det er bedre enn ikke å ha en jobb Carolina Milanesi

- De kunne ikke være i samme rom, sier Milanesi, som viser til at forholdet mellom Nokia og Microsoft gradvis har blitt varmere.

- Er det litt ironisk at de nå slår seg sammen med nettopp Microsoft?

- Du må gjøre det du må. Det er nok en bitter pille å svelge for de som har vært der så lenge. Men du svelger stoltheten - det er bedre enn ikke å ha en jobb, sier Milanesi.

Over og ut for Ovi
Nokia feilet på ett punkt - og det har tvunget dem til å snu fullstendig om på strategien. De klarte ikke å skape et levedyktig økosystem for applikasjoner og tjenester rundt sine mobiler. Gjentatte forsøk på å blåse liv i Ovi-store, deres svar på App Store, har feilet.

- Ovi er ikke nevnt noe sted i materialet. Det ser ut som om Nokia tar med seg noen av sine eiendeler og går inn i Microsofts system, sier Milanesi.

Forsvinner utrolig raskt
Dagens nyhet viser hvor fort ting kan endre seg i teknologiverdenen. Det er ikke lenge siden Nokias Symbian var verdens overlegent største operativsystem for smarttelefoner. Om ett år kan det være helt borte.

For mange var dette helt utenkelig for bare to dager siden. Teleanalytiker John Strand var brennsikker på at Symbian ikke var på vei ut.

- Nei, overhodet ikke. Glem det. Glem det. Glem det. Det går så mange rykter om Symbians død: ”Skal Nokia gå etter Android?” ”Skal Nokia gå etter Microsoft?”. En meget stor andel av slik rykter er satt ut av folk som ikke har peiling på teleindustrien og Nokia. Det er like latterlig som man skulle påstå at Norge går fra å være kongedømme til å være republikk på fredag, sa Strand.

Milanesi trodde heller ikke Symbian skulle helt ut.

- Jeg tenkte at de ville samarbeide, men at Symbian ville fortsette å være deres system for massemarkedet. Men nå ser det ut som om Symbian bare blir der til de klarer å lage billige nok telefoner basert på Windows, sier Milanesi.

Hun viser til at Nokia forventer å selge ytterligere 150 millioner Symbian-telefoner. Det kan gå fort.

- I 2012 er Symbian ferdig, sier hun.

Det blir i så fall trolig verdensrekord i å gå raskt fra helt på topp til helt død for it-systemer av denne dimensjonen.

Les også: Nokia + Microsoft = sant

<b>Nokia-sjefen: - Vi står på en brennende plattform </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.