Denne uken vant ip-telefoniselskapet Telio over staten i Oslo tingrett. En av konsekvensene etter dommen er at selskapet fortsetter å levere momsfrie tjenester fra sitt selskap i Sveits.

- Denne saken dreier seg om ekom, ikke moms, sier styreleder i Telio Erik Osmundsen til Dagensit.no.

Sammen med Telio-sjef Eirik Lunde er han opptatt av å formidle at saken der Telio har vunnet over staten i Oslo tingrett, ikke bare handler om penger.

- Hadde vi ikke fått medhold ville vi blitt diskriminert i forhold til blant andre Skype, som leverer samme tjeneste som oss inn i Norge. Et tap i denne saken, ville medført at det ville vært umulig å levere internettjenester fra utlandet til Norge, fortsetter Osmundsen.

To selskaper - to tjenester
Telio er organisert gjennom to selskaper, et norsk teleselskap (Telio Telecom as) og et sveitsisk internettselskap (Telio SA).

Rettssaken har dreid seg om hvorvidt selskapet i Sveits skal underlegges reglene for elektronisk kommunikasjon (ekom) i Norge.

I sommer fattet Post- og teletilsynet (PT) et gebyrvedtak rettet mot Telio Telecom as som leverandør av elektroniske kommunikasjonstjenester. Striden sto om det sveitsiske Telio SA kan anses som en del av ekomtjenestene levert av Telio Telecom as.

- Tingretten slo fast at vi leverer et telekomprodukt fra et norsk selskap og internettjenester fra et selskap i Sveits. Denne organisasjonsformen skiller seg ikke fra andre aktører. For eksempel leverer Apple maskinvare gjennom sitt norske selskap, og itunes gjennom sitt utenlandske. Vi har også rene internettleverandører som Skype Classic og Mozy.com som begge er utenlandske selskaper som leverer til norske kunder, sier han.

I henhold til norsk lov er import av tjenester fra utlandet momsfritt, med unntak av telekomtjenester. Telio har ikke betalt moms av inntektene i Telio SA, noe de muligens måtte gjøre om Post- og teletilsynets ekom-vedtak fra i sommer ble stående.

- Dommen bekrefter at de tjenestene vi leverer gjennom Telio SA ikke går under ekom. Vi har organisert oss riktig i forhold til alle lover og regler. Gjennom rettsaken har vi vist at dette er to separate selskaper både markedsmessig, teknisk og juridisk. Telefoni og internett hos oss skal ikke blandes sammen, sier Osmundsen.

Sveits - et strategisk valg
Telio-ledelsen benekter at organisasjonsmodellen med selskap i Sveits bare handler om momsfritak.

- Vi har aldri lagt skjult på at det har skattmessige fordeler. Det er en viktig grunn, men det er en lang rekke faktorer som spiller inn sammen med det:

  • Det er essensielt for et internettselskap å ikke ligge i utkanten av nettet. Man er sikret med flere linjer når man ligger sentralt.
  • Vårt utgangspunkt var å lage et globalt selskap som når ut til flere markeder enn Norge.
  • Nøkkelpersonene i Telio SA er ikke norske. Vår tilgang til kompetanse finnes blant annet i Sveits.

- Vi har stor forståelse for at dette er et vanskelig farvann å navigere i, og har all respekt for motparten vår (PT, red.anm.). De prøver å regulere et marked som er i rivende forandring. Vi kan ta selvkritikk på at vi ikke har vært flink nok til å kommunisere og belyse saken, sier Osmundsen.

Telio-ledelsen er ikke redde for at dommen fører til endring av momsregler eller at internettjenester vil sortere under ekom.

- Det betyr at det blir likt for alle tilbyderne. Så får man eventuelt ta spørsmålet om utgiftene da skal veltes over på kundene, sier Eirik Lunde.

Aksjen i taket
Markedet reagerte på nyheten om Telio-seieren med å sende aksjekursen opp 18,81 prosent fredag formiddag.

- Det er hyggelig at dommen i dag har klargjort premissen for Telio, også for investorene, sier Erik Osmundsen.

- Det er markedet som bestemmmer kursen, vi konsentrerer oss om å levere gode resultater så får aksjekursen bli et resultat av det vi gjør, sier Lunde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.