Fredag rapporterte den russiske avisen Kommersant at datterselskapet Vimpelcom er nektet å gjennomføre enkelte transaksjoner, herunder utbetaling av utbytte, gjennom en russisk rettskjennelse. Mandag kveld bekrefter Vimpelcom dette i en pressemelding.

Les også: Telenor: - Vi har grunn til å være bekymret

Forretningsdomstolen i Moskva lammer finanstransaksjoner mellom morselskapet Vimpelcom Ltd. som har hovedkontor i Nederland og datterselskapet Vimpelcom OJSC i Russland, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til

DN.no:

- Dette har vi ikke tenkt å sitte stille å se på. Men vi må få lov til å studere nærmere grunnlaget for avgjørelsene og hvordan vi eventuelt går videre, sier Melgaard mandag kveld.

company:tel

Han omtaler kjennelsen som en innstramming av den opprinnelige kjennelsen fra april, som kom etter at Telenor kjøpte Vimpelcom-aksjer av Weather Investments. Transaksjonen gjorde at Telenor kom opp i en eierandel på 35,66 prosent av Vimpelcom Ltd, eierselskapet til blant annet Vimpelcom OJSC i Russland. Dette resulterte i at russiske konkurransemyndigheter stevnet Telenor for brudd på eierskapsregler.

Les også: Telenor stevnes i Russland

Telenor anket tidligere i mai den første kjennelsen fra forretningsdomstolen i Moskva. Innen anken kom opp, fikk den norske telegiganten altså en ny og verre kjennelse i fanget.

- Vi frykter at den midlertidige forføyningen blir stående frem til 17. oktober, selv om vi allerede har anket den forrige kjennelsen, sier Melgaard.

Får ikke gjøre jobben sin
Den nye avgjørelsen forbyr Vimpelcom i Russland å utbetale utbytte basert på resultatene i 2011. Selskapet får heller ikke overføre kontanter ment til utbytteutbetaling til Vimpelcoms konti eller andre selskapers konti i utenlandske banker.

Kjennelsen nekter også de eksterne revisorene som ble valgt på selskapets generalforsamling 21. mai å utøve sine fullmakter. Det samme gjelder også styret i det russiske mobilselskapet. Kjennelsen skal gjelde frem til den rettslige høringen i Moskva 17. oktober som skal avgjøre om Telenor har forbrutt seg mot russiske eierskapslover da aksjeposten ble kjøpt.

Nå jobber Telenor sammen med Vimpelcom for å få løftet de to midlertidige forføyningene.

- Den nye kjennelsen rammer ikke bare oss og Naguib Sawiris (Weather Investments eier, red. anm.) som den er ment å ramme. Den rammer også Vimpelcom Ltd. og dets øvrige aksjonærer, påpeker Melgaard.

Vimpelcom Ltd. skriver i en pressemelding at selskapet vil anke den utvidede forføyningen.

- For øyeblikket gjennomfører vi en dyp analyse for å se hvilken utstrekning og potensielt påvirkning forføyningen har på selskapets forretningsdrift og finansielle stilling. Basert på en foreløpig vurdering forventer vi ikke noen vesentlig risiko for selskapets drift, inkludert pågående og planlagte investeringer, skriver morselskapet Vimpelcom Ltd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.