I snart halvannet år har tidligere Fast Search & Transfer vært under etterforskning for regnskapstriksing av Økokrim. Det er ingenting som tyder på at en påtalebeslutning er nært forestående.

- Vi har tre etterforskere som jobber fulltid med saken, så den er høyt prioritert. Men det er en komplisert sak, og et stort puslespill som må settes sammen, forteller statsadvokat Bård Thorsen hos konkursteamet i Økokrim.

Mange inne til avhør
Så langt har et tosifret antall personer vært inne til avhør i saken, bekrefter han.

Thorsen blir svært ordknapp når han blir spurt om hvilke personer som har blitt avhørt så langt.

- Jeg har ikke lyst til å si hvem vi har snakket med, sier Thorsen til Dagensit.no.

Det var i 2008 Dagens Næringsliv avslørte at Fast angivelig hadde blåst opp omsetningen i selskapet.

Flere av personene som var knyttet til Fast da regnskapstriksingen skal ha skjedd har fast bostedsadresse utenfor Norge.

Likevel ønsker ikke Thorsen å bekrefte om Økokrim har måttet begjære dommeravhør utenfor landets grenser.

- Det er ikke alt jeg har lyst til å svare på nå av hensyn til etterforskningen, sier Thorsen som avviser å svare på om Økokrim har tatt etterforskningsskritt mot de tidligere storaksjonærene og tillitsvalgte Robert Keith og Thomas Fussel.

Han begrenser seg til å innrømme at det er et komplekst etterforskingstema med store mengder dokumentasjon som skal analyseres og at dette er ressurskrevende.

Siktelsen står fast
Siktelsen mot Fast ble tatt ut i oktober 2008. Det er selskapet Fast Search & Transfer, som er siktet, og ikke ledelsen eller selskapets tillitsvalgte. Den siktelsen er ikke endret.

Om Fast blir tiltalt og senere dømt på bakgrunn av den eksisterende siktelse vil det resultere i en bot. Størrelsen på boten vil avhenge av rettspraksis, og det er ingen maksimalstraff som sådan.

Thorsen ønsker ikke å si noe om når han tror en eventuell påtalebeslutning vil foreligge, men han lar det skinne gjennom at det fortsatt gjenstår en del etterforskning før man nærmer seg den avsluttende fasen av etterforskningen. Han mener det ikke har tatt unormalt lang tid å etterforske saken ettersom saken er kompleks.

Før beskyldningene om regnskapsmanipulasjon kom frem i offentlighetens lys, ble selskapet kjøpt av Microsoft. Det betyr at det amerikanske selskapet er eier av beslagene Økokrim gjorde da de hadde razzia i Fasts lokaler i Oslo høsten 2008.

- Har du inntrykk av at selskapet ønsker å legge saken bak seg og samarbeider med Økokrim?

- Det jeg kan si er at Microsoft har forholdt seg profesjonelt og ryddig til etterforskningen, svarer teamlederen i Økokrim.

Dagensit.no har ringt Fast og tidligere administrerende direktør John Markus Lervik for kommentarer, men har ikke fått svar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.