OBS: Acever og Grønt Norge har nå kommet til enighet og Acever trekker ifølge et dokument underskrevet av begge parter sine påstander.

OBS, OBS: To uker etter at dokumentet dukket opp sier Acever at de ikke har undertegnet noe dokument, og at dette er falskt.

”Waleed (20) er Norges Mark Zuckerberg” står det på NRK.no i en artikkel datert 7. november 2011. Det er på ingen måte noen enestående påstand om ham og hans partner Flemming Bordoy i Grønt Norge. Gjennom en serie medieopptredener males et bilde preget av eventyrlig suksess. Og det vanker skamros for de unge gründerne bak en solcellelader til Iphone.

Waleed Ahmed og Flemming Bordoy fremstår som unge, miljøvennlige og ikke redde for å sikte høyt, og de har fått innpass over alt. Både media, kongelige høyheter og næringsminister Trond Giske har trykket dem til sitt bryst. Det har blitt tv-opptredener der de har forklart hvordan ungdom kan gjøre det stort, bare de har tro på seg selv.

Så sent som i november hevdet gründerne at de ville omsette for 40 millioner kroner i 2011, opp fra 17 millioner året før. Og overskuddet skulle bli saftige 27 millioner kroner.  

Men på den andre siden av jorden sitter Grønt Norges produsent. De hevder alt sammen er en bløff.

- Salget nådde aldri millioner av dollar. Ahmed fortalte mediene at det har blitt solgt i titusenvis av eksemplarer, men den totale produksjonen av Jovabox1 er ikke mer enn 200 enheter, mens Jovabox2 ble laget i 646 enheter, sier Victor Sheng, salgssjef i Acever International.

- Grønt Norge er en ren bløff, sier han.

Hans selskap har vært produsent og utviklingspartner for Grønt Norge, men nå er de mektig irriterte over manglende bestillinger - og betaling.

Les om mediesuksessen Grønt Norge: Norges Mark Zuckerberg - eller bare et eventyr?

Bedt om å overdrive
Medieoppslagene om Grønt Norge har blitt mange, og gründerne har fortalt om heftig omsetning og en jevn strøm av store ordre fra hele verden. Det skal ha blitt bestillt 150.000 til en nordisk aktør, 100.000 til Vietnam, 150.000 til USA og forventningene til salg i Afrika og via Telenor ble spent skyhøyt.

Produsenten så imidlertid aldri noe til noen av disse bestillingene. Sheng viser derimot til en nettsamtale fra mars 2011, der Ahmed skal ha bedt ham om å påstå overfor eventuelle journalister at Acever International hadde levert 45.000 eksemplarer til Kuwait. Dette skal ha vært Grønt Norges første store ordre.

 

Konfrontert med dette hevder Ahmed at han byttet produsent tre uker før han reiste på salgsreise til Kuwait i september 2010, fordi Acever ikke var ferdige med sine produkter.

- Acever viste en prototype til meg, og denne var utseendemessig best, men ikke klart teknisk, så jeg viste frem produktet fra China Mobile Accessories, sier Ahmed.

Har aldri kjøpt solcelleladere
Ifølge Acever er det helt umulig å lage et slikt produkt på tre uker, slik Ahmed hevder. Produsenten Ahmed viser til svarer ikke på DNs henvendelser. Det gjør derimot selskapet Ahmed hevder å ha solgt de første 45.000 enhetene til, nemlig FCC i Kuwait. FCC nekter imidlertid kategorisk for å ha kjøpt noen solcelleladere for Iphone.

- Vi hadde noen dårlige opplevelser med solcelleladere for Nokia, og har siden ikke tatt inn noen slike ladere, hverken for Iphone eller andre mobiler, sier salgsjef Prashanth Dsouza, i FCC.

- Så dere har ikke kjøpt 45.000 slike ladere?

- Det har vi helt klart ikke gjort, og jeg tviler på om noe slikt kvanta er solgt i Kuwait. Vi er et veldig lite marked, og vi ville visst om det hadde blitt solgt her, sier Dsouza.

Ifølge Ahmed sto dette salget for omtrent hele omsetningen på 17 millioner i 2010, og omtrent hele omsetningen på 4-5 millioner i 2011. Selskapet er imidlertid ikke regnskapspliktig i Norge, så påstandene om millionomsetning kan ikke sjekkes i Brønnøysundregistrene. Og ifølge FCC har de altså ikke kjøpt noe. Dette stemmer godt over ens med Acevers påstand om at salget kan måles i hundretall, ikke hundretusener av enheter.

Ahmed hevder for øvrig også at FCC nå har kjøpt hele Grønt Norge.

Kjøpte 100, ikke 20.000
Grønt Norge har også hevdet i media at Telenor er en stor kunde, noe innkjøpsansvarlig for Iphone-ansvarlig i selskapet, Carsten A. Sæther har stusset over.

- 15. september starter Telenor salg av produktet, og da har bedriften delt ut rundt 20.000 eksemplarer til butikkene, sa Ahmed til Østlandets Blad i august 2010.

Men Sæther forteller at de bare bestilte 100 eksemplarer, og aldri lovet noe mer. Prøveutvalget er ennå ikke solgt ut.

Ahmed vedgår nå at salget til Telenor ikke gikk som planlagt, men skylder på Acever.

 

- Telenor var ikke fornøyd med produktet, og ville ikke gå videre med det andre produktet vi kom med, sier Ahmed.

Sæther benekter imidlertid at de har gitt Grønt Norge noen tilbakemeldinger på teknologien - problemet var at produktet ikke solgte.

- Jeg har vært åpen med dem, men var usikker på salget, og ville ta ett skritt av gangen. Det var viktig å få suksess med prøvevolumet først, sier Sæther.

Fungerte ikke
Ahmed har skrytt mye av egenskapene til sin Iphone-lader, og har fremhevet at den er alene om å kunne lade under innelamper. Men konfrontert med produsentens påstander sier han nå at produktet ikke holder mål.

Ahmed sier han aldri har testet egenskapene han har markedsført, fordi selskapet ikke hadde kapasitet til slike tester. DN.no gjennomførte imidlertid enkle tester, som ganske entydig viste at produktet absolutt ikke kan lades slik det loves.

Produsenten sier også at han aldri lovet Ahmed slik funksjonalitet.

- Vi fortalte ham at det vil ta 20 timer å lade batteriet under sterkt sollys, men han ba oss skrive 6-8 timer. Som produsent vet vi at produktet ikke kan lades under en vanlig lampe i det hele tatt, men på Facebook og i intervjuer med journalister hevdet han dette, sier Sheng i Acever.

Sheng hevder også at Ahmed ba ham lyve om batteriets kapasitet for å få det til å stemme med det han har hevdet i media.

Svært grov bom
Mindre enn to måneder før utgangen av 2011 hevdet Ahmed at selskapet ville omsette for 40 millioner kroner det året. Nå sier han at omsetningen "bare" ble 4-5 millioner knyttet til salg i Kuwait.

- Hvordan er det mulig å bomme så stygt så nære enden på året?

- Kontrakten med AT&T var så å si i boks, men på slutten sa de at produktet ikke fungerte, sier Ahmed, som hevder AT&T ville ha betalt 60 prosent av beløpet på forskudd.

Finner ikke noe søksmål
Grønt Norge meldte også om en enorm kontrakt i Vietnam, med et selskap Ahmed oppgir heter Lich.

- Hva skjedde med dette forholdet?

- Vi skrev under en kontrakt med dem og ga dem enerett, men så skjedde det ikke noe videre. Vi har tatt ut søksmål mot dem på 18 millioner kroner i Follo tingrett, sier Ahmed.

I Follo tingrett har de imidlertid ikke registrert noe søksmål.

 

- Jeg finner ingenting på Grønt Norge. Jeg ville ha funnet det hvis det var noe, sier rådgiver Kristina Arnesen i Follo tingrett.

Acever mener Grønt Norge skylder dem nesten 15.000 dollar for produktutvikling og prototyper. Ahmed mener dette skyldes at produktene ikke fungerer som han ba om, mens produsenten altså sier produktene aldri var ment å være slik Waleed beskrev dem for media.

Deler av oppstarten ble finansiert av Innovasjon Norge, og Ahmed varslet allerede i 2010 at 640.000 kroner var på vei. Innovasjon Norge bekrefter at de har gitt et etableringsstipend, men ifølge seniorrådgiver Børge Jomaas er beløpet 150.000 kroner, ikke 640.000.

Påstatt tolljuks
Acever mener også at Ahmed ba dem oppgi feil pris til tollmyndighetene. Produksjonsprisen var ifølge dem 13 dollar per eksemplar, men de sier Ahmed ba dem oppgi 0,25 dollar per eksemplar, for å unngå toll.

- Prisen var 13 dollar når det var 6-700 eksemplarer, men 0,25 dollar for ett eksemplar når det er snakk om 150.000 produkter, sier Ahmed.

Forsendelsen det her var snakk om gjaldt vel å merke bare noen hundre eksemplarer, og Waleed har dessuten i intervjuer oppgitt produksjonspris til 50 kroner, for ladere som skulle selges for omtrent 450 kroner.

Hevder han er rik
Ahmed sier han nå har solgt seg ut, og at han har rundt ti millioner kroner på konto som han knapt har rørt. Dette skal ligge i et selskap han eier i Kuwait, men han hevder pengene ikke må oppgis til norske skattemyndigheter, selv om han står fritt til å bruke av dem personlig. Ifølge Ahmeds likning for 2010 hadde han null i inntekt, og betalte ingen skatt, mens hans partner Flemming Bordoy hadde inntekt på 60.000 kroner.

Han mener Acever nå fører en kampanje for å sverte ham, og tar kontakt med mange av hans kontakter, inkludert skolen han nå går på i California. Selv mener han å kunne bevise alt.

- Vi har alt på papiret, så det er ikke noe problem, sier Ahmed.

Vi har bedt om den dokumentasjonen, samt kontaktpersoner hos hans forretningsforbindelser. Vi har også forelagt Ahmed påstander fra Acever samt partnere, men Ahmed har de siste ukene ikke besvart våre henveldelser. Hans partner i Grønt Norge, Flemming Bordoy tok lenge ikke telefonen, men har nå fortalt en versjon av historien som også legger skylden på produsenten, men som på et vesentlig antall punkter skiller seg fra Ahmeds versjon. Bordoy understreker blant annet, i motsetning til det Ahmed oppgir, at Grønt Norge aldri har fått mer enn prototyper fra andre produsenter enn Acever International.

Les om medieoppslagene rundt Grønt Norge: Norges Mark Zuckerberg - eller bare et eventyr? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.