It-infrastrukturselskapet Atea setter friske mål for seg selv, på tross av tøffe tider. Selskapet er på vei mot 15 milliarder i omsetning i år, og er etter eget regnestykke større enn sine ti største nordiske konkurrenter til sammen. Likevel tror de fremdeles det er plass til å vokse til 20 milliarder i 2011, og dette skal gi dem et ebitda-resultat på én milliard kroner. I dag holdt selskapet kapitalmarkedsdag i Oslo, og flere detaljerte planer for veksten kom på bordet.

– Det er ikke noen tvil om at du skal kjøpe aksjen hvis du tror de skal nå de målene, sier Espen Torgersen, analytiker i Carnegie, til Dagensit.no

Han mener målene er tøffe og krever oppkjøp, men han er imponert over selskapets evne til å levere i både gode og dårlige tider. Å ha tøffe mål er dessuten bra, mener han.

– En slik bedrift trenger noe å strekke seg etter, sier han.

Atea stiger i dag over 6 prosent etter positive signaler fra kapitalmarkedsdagen og en ny stor kontrakt: Milliardavtale til Atea

Lavere risiko
Analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans likte at selskapets vekstplaner ble konkretisert under dagens arrangement. Han mener mye handler om å gjøre mer av ting de har hatt suksess med i liten skala tidligere. Det er ikke snakk om store nye prosjekter, og dermed synker risikoen, mener han.

- Det virker som de har identifisert mer organisk vekstpotensial innenfor tilliggende områder som virker troverdige, sier han.

Atea-sjef Claus Hougensen nevnte en rekke områder som etter hvert har flytt inn på Ateas hjemmebane, nemlig it-infrastruktur. Dette gjelder blant annet utskriftshåndtering, ip-telefoni, overvåking, mobilitet og ikke minst videokonferanser.

Må kjøpe
Hvis Atea skal nå vekstmålene sine må de imidlertid også kjøpe andre selskaper. Det er det ingen tvil om, mener Torgersen.

Toppsjef Claus Hougensen antydet da også at noe er på gang.

- Vi er interessert i selskaper hvis prisen er riktig, sier han, og presiserer selskapene de kjøper må være priset lavere enn Atea i forhold til inntjeningen. I starten av året var Ateas kurs lav, og dermed var dette vanskelig. Nå ser det lysere ut.

- Vi har noen fine muligheter vi jobber med nå, sier Hougensen.

Senere på dagen konkretiserte han hvor mye de må kjøpe for å nå målene.

-Vi venter å vokse gjennom oppkjøp med 2,8 milliarder, og 2,8 milliarder vil komme gjennom organisk vekst, sa Hougensen, melder TDN Finans.

- Markedet er tilbake
Norgessjef Steinar Sønsteby opplevde i tredje kvartal for første gang at offentlige kunder var større enn de private i Atea Norge. I fjerde kvartal tror han bedriftene er tilbake igjen.

- Nå får vi mange positive signaler – og det er mye som skjer, sier han.

- Hvorfor?

– Vi tror det er en kombinasjon av at folk har dratt for hardt i håndbrekket. Bedriftene tjener bra med penger og jeg tror vi får nye it-budsjetter i 2010 mer på linje med 2008, sier han.

Lønnsomme investeringer
Sønsteby mener også at mange produkter som nå kommer er svært gode investeringer.

- Det kommer en rekke initiativer der investeringene betaler seg tilbake på kort tid.

Han nevner videokonferanse, som kan spare tid og reisekostnader, samt nye servere med lavere strømforbruk og smartere ressursutnyttelse.

- Nye servere spares inn på halvannet år. Det er en eksepsjonell effekt, mener han.

Slike regnestykker kan vel og merke variere mye fra bedrift til bedrift og hva som skal inkluderes i ligningen kan diskuteres. Hver bedrift bør gjøre sine egne kalkulasjoner.

Hougensen nevner også Windows 7, som han mener sparer bedriftene for store summer både på lavere strømforbruk og enklere administrasjon.

- Det er ingen tvil om at vi har det verste bak oss. Spørsmål er hvor fort det går opp, mener Hougensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.