Kundesentrene i norske banker opplever en voldsom økning i antallet henvendelser om BankID og Java.

Etter at det ble kjent at Java - programspråket som BankID bruker i sin påloggingsløsning - hadde alvorlige sikkerhetshull har mange bankkunder følt seg usikre og forvirret.

2,8 millioner nordmenn bruker BankID, og blir dermed «tvunget» til å ha Java på sine pc-er.

Selv om det finnes Java-frie alternativer fra BankID har disse begrensninger i forhold til hvem som kan bruke dem.

- Stor belastning
Brukere av Apples Mac-pc-er opplevde dessuten for to uker siden at pc-ene deres uten forvarsel blokkerte bruk av Java på grunn av en sikkerhetsoppdatering i systemprogramvaren som svartelistet Java - til og med siste versjon.

- Kundesenteret opplever stor belastning på grunn av Java-problematikken. Kundene får ikke til å følge de tekniske rådene selv og trenger hjelp, dermed er det naturlig å ringe banken, sier Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør i DNB.

Det samme skjedde hos Nordea.

- Det ble ikke akkurat bedre da Apple bestemte seg for å blokkere Java helt opp til siste versjon, sier Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Resultatet har vært at rådgivere som skal hjelpe kundene med spareplaner og rammelån blir nødt til å hjelpe kundene med å avinstallere og installere programvare i stedet.

- Java er frustrerende for kundene og uheldig for alle bankene, sier pressekontakt Christian Brosstad i Sparebank1.

Vil bryte Java-lenkene
Både bankene og myndighetene ønsker seg nå en Java-fri hverdag. DN.no skrev for to uker siden at Direktoratet for IKT i Forvaltningen (Difi) ønsker seg en Java-fri BankID-løsning for offentlige tjenester. De får støtte fra bankene.

- Det viktigste er at kundene får en god brukeropplevelse i kombinasjon med høy sikkerhet. Dette får de ikke med Java, sier Midteide.

- Betyr det at dere vil bytte til andre løsninger enn BankID?

- Det er i bankenes interesse å ha en felles løsning som alle kan bruke. Det har BankID levert i mange år. Selv om det er kjedelig med hendelser som dette betyr ikke det at vi ikke har tillit til BankID. Det er jo fortsatt trygt å logge seg på nettbanken, selv med Java, sier Midteide.

Les også:
Amerikanerne kan se hvert ord du skriver
- Nettbankangrep tar bare nye former
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.