Datatilsynet er sterkt kritisk til at Kripos bevarer sensitive personopplysninger mange år etter at de skulle vært slettet. Kripos skylder på tekniske problemer.

– Min antakelse er at den manglende slettingen skyldes en kombinasjon av vilje og ressurser hos Kripos. Det er latterlig og helt uholdbart å skylde på tekniske problemer, sier avdelingsdirektør Knut-Brede Kaspersen i Datatilsynet til Bergens Tidende.

Ingenting slettet
Kripos har ansvaret for Det sentrale straffe- og personopplysningsregisteret (SSP). Personopplysningsloven krever at «opplysninger slettes når de ikke lenger er nødvendige for å oppfylle formålet». Men Kripos har ikke slettet en eneste opplysning fra politiregisteret siden 2001. De skylder på en teknisk feil i et gammelt datasystem, og hevder systemet også sletter informasjon som ikke skal slettes. Derfor er ingenting blitt fjernet fra registeret de siste seks årene.

Vil lagre i 15 år
Kripos insisterer på å lagre opplysninger i SSP i 15 år, noe Datatilsynet mener de ikke har noen lovhjemmel for. Det bestrider imidlertid Kripos.

– Kripos har et annet syn enn Datatilsynet på hvor grensen bør gå mellom personvern og samfunnets behov for opplysninger om enkeltpersoner, sier assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas, som mener Kripos har lovhjemmel gjennom straffeprosessloven.

Haukaas sier et nytt datasystem som kommer senest innen 2010 i stor grad vil løse problemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.