I går skrev DN.no at Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) gjør som sine tyske kolleger og anbefaler alle å bruke en annen nettleser enn Internet Explorer på grunn av en større sikkerhetstrusel som er under spredning.

Les her: Ber alle bytte nettleser

En ledende sikkerhetsekspert mener imidlertid at dette er helt feil strategi.

- Rådet er velment, men lite gjennomtenkt. Å bytte nettleser har ingen hensikt i denne sammenhengen, sier Rik Ferguson, direktør for forskning og kommunikasjon i sikkerhetsselskapet Trend Micro til DN.no.

Han peker på flere årsaker til dette.

- For det første er dette en såkalt «zero day» trusel. Slike finnes til alle nettlesre og det er ingen nettlesere som er særlig bedre enn andre mot slike trusler. Det er også en sjelden type trusel, sier Ferguson.

Han påpeker også at Microsoft er flinke til å tette slike nettleserhull, og at de har lovet å fikse dette aktuelle sikkerhetshullet allerede fredag.

- Folk rekker jo knapt å skifte nettleser før problemet er over. Microsoft er blant de aller beste og raskeste til å fikse slike sikkerhetshull, noe som er bra for brukerne, sier Ferguson.

Menneskelig aspekt
Dette handler ikke bare om teknologi, mener Ferguson. Man må også tenke på menneskene man sender slike anbefalinger ut til.

- Den beste nettleseren for en enkeltperson er den nettleseren de er vant til å bruke. For mange brukere er det mer risikabelt å skulle sette seg inn i noe helt nytt, sier Ferguson.

Han viser til at nettlesere oppfører seg forskjellig og har forskjellige bokser med advarsler og informasjon som dukker opp på skjermen. Om man bytter nettleser kan det for mange være vanskelig å vite om advarselen som kommer opp er generert av nettleseren eller nettsiden man ser på. Kommer den fra nettleseren kan det være et virus som er forkledd som en advarsel.

- En nettleser vil uansett ikke holde deg trygg. Spesielt ikke for slike «zero day»-angrep. Da er det viktigere med et skikkelig sikkerhetsprogram og sunn fornuft, sier Ferguson.

- Hvilken nettleser vil du anbefale leserne?

- Jeg vil ikke personlig anbefale en spesifikk nettleser, men den nettleseren flest hackere selv bruker er Opera, smiler Ferguson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.