Hele 68 prosent av norske bankkunder vurderer å bytte bank, viser en undersøkelse Finansnæringens fellesorganisasjon gjennomførte i 2008. Men bare seks prosent gjorde alvor av saken.

- Vi har sterk konkurranse i banksektoren og antallet som bytter bank burde vært høyere, nærmere ti prosent, sier Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken til Dagensit.no.

Nå håper han at tallet vil stige.

Tar under minuttet
Anderson tror bankbytte dempes fordi det tar for mye tid. Derfor har han tro på et løft med løsningen som nå lanseres. Bankbytte kan bli lynraskt.

- Det spørs hvor raskt du taster, men hvis du har alt klart tar det under ett minutt. Da kommer du rett inn i netttbanken, sier han.  

Du skal altså kunne sitte hjemme og bli kunde med full tilgang på minuttet, uten å reise deg fra stolen.

- Du kan søke lån, bestille kort, opprette fondssp#229 og starte aksjehandel. Du får full tilgang og blir kunde på lik linje som alle andre, sier Anderson.

Farlig fort?
Så hvordan er dette mulig? Må ikke banken vite hvem du er? Svaret er at dette ordnes gjennom BankID, bankenes felles elektroniske identitet. Hvis du har en slik ID fra din gamle bank, skal denne også fungere i et nytt kundeforhold, akkurat som du ikke trenger ulike førerkort for Mercedes og Audi.

- Er det noen fare i at det går så fort?

- Nei, fordi du allerede er identifisert og informasjonskontrollen er allerede gjennomført av din gamle bank. Du blir kunde med samme sikkerhets som hos den andre banken, sier Anderson.

Først, men neppe eneste
Skandiabanken mener de er først ute med dette, selv om andre beveger seg i samme retning. For eksempel har BN Bank tatt i bruk en begrenset løsing som benytter BankID fra andre. Dermed slipper du også her å gå på Posten for å legitimere deg, og så vente en uke på å få kodekalkulator i posten. Men hos BN Bank gir ikke denne ordningen tilgang på hele nettbanken, bare noen tjenester. Nærmest Skandiabnaken kommer Bank Norwegian, der man får full tilgang til nettbanken gjennom BankID fra en annen bank. Men her må du fremdeles vente et par dager før du kommer inn, får Dagensit.no opplyst på kundeservice.

Anderson har imidlertid ingen tro på at de får være alene om å kunne tilby bank på minuttet på sikt.

- Det er overraskende hvis de andre ikke gjør det, sier han.

For dette handler om å gjøre det enkelt å bytte til banken som innfører ordningen.

- Vi forventer ikke nødvendigvis det helt store kunderushet, men tror dette vil styrke konkurransen, sier Anderson.

Han sier Skandiabanken gjerne også vil ha innført en ordning der man kan ta med seg kontonummeret til en ny bank. Han mener dette vil koste en del penger, noe som er et godt argument for ikke å gjøre dette, men antyder også at noen av motstanderne har andre motiver.

- Det er ikke alle som mener det er en god utvikling at det blir lettere å bytte bank – ikke hvis man taper kunder, sier han.

Tar du nettavtaler seriøst?
Skandiabankens nye ordning ble mulig etter at man i fjor godkjente BankID som elektronisk signatur ved avtaler, ikke bare ved banktransaksjoner. Flere andre har benyttet seg av muligheten tildligere til andre avtaler, blant annet Silver, som tidlig åpnet for å opprette og signere pensjonsavtaler elektronisk over internett.

Etter hvert vil trolig flere tjenester kunne signeres uten at du forlater godstolen, og Skandiabanken jobber blant annet med signering av lånekontrakter. Men det er noen utfordringer.

- Det som er vanskelig er å tydeliggjøre hva du signerer på. Det er ofte flere sider man helst bør lese, og det kommer gjerne opp et lite vindu med mye tekst, og ingen leser dette. Vi må klare å tydeliggjøre dette, så folk vet hva de signerer på, sier han.

Han frykter at slike viktige avtaler ellers kan havne i samme bås som de endeløse avtalene man ofte må trykke ”ok” på før man tar i bruk nye tjenester på internett. Disse avtalene har neppe sterk juridisk kraft, nettopp fordi ingen leser dem.

Mobil neste
Særlig på mobil vil det være en utfordring, sier Anderson, som mener utfordringene knyttet til lesing av avtalene er større enn det tekniske ved mobil signering.

- Jeg tror det vokser frem et større behov for å signere på mobilen, ikke bare pc, sier Anderson.

Kanskje kan du snart opprette en ny bankforbindelse mens du sitter med mobilen på trikken eller bussen, og være i gang før du når neste holdeplass?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.