Denne uken kan Telenors fiber-kunder for første gang bestille Telenors egen tv-løsning. Telenor er slett ikke først på markedet, men løsningen og målsetningen er ambisiøs – Telenor skal ha Norges, og kanskje Nordens, bredeste tv-tilbud.

Dagensit.no har fått løsningen demonstrert, og Telenor la samtidig frem sitt syn på trendene de selv tror tv-markedet vil utvikle seg etter.

Internett-tv
Telenor har valgt å distribuere sin tv-løsning over internett fremfor en kringkastingsløsning. Dette mener de er mer fremtidsrettet.

– Langsiktig satser vi på en treskjerm strategi. Våre kunder skal kunne se det samme innholdet på tv, pc og mobil, når de selv ønsker og med ett kundeforhold, sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor.

Innenfor en tidsramme på noen år tror Telenor blant annet at tv-innhold vil miste sin lineære modell og vil bli konsumert etter seerens egen timeplan. Lineær tv vil fortsette som en måte å se tv på, men forbrukerne vil forvente at tv-tilbyderen tilbyr et arkiv av programmer og filmer de kan se når de vil, uten å være nødt til å gjøre opptak når et program går. Det blir også forventet at man kan se programmene på mobilen eller pc-en like gjerne som på tv-en. Disse trendene kalles time-shift og place-shift.

– Skal man lykkes som tv-tilbyder i fremtiden må man få til dette, sier Thaulow.

Best på boks
Derfor har Telenor også lagt mye vekt på hvordan deres tv-tilbud skal se ut for kunden og hvordan dekoderen skal se ut og fungere.

Telenor tilbyr i første omgang to dekodere. Eneste forskjell på de to er at den ene har opptaksmulighet og pausing av tv-sendingen (pvr). I tillegg har Telenor gjort systemet sitt åpent nok til å tillate tredjeparts aktører å tilby tjenester i deres system.

– Vi har etter hvert lang erf#229 med brukervennlighet og utvikling av grafiske grensesnitt. Det er veldig utfordrende, men vi synes vi har fått det til bra, sier Thaulow.

Boksene har også en del ny funksjonalitet. Programguiden (epg) lastes ned to uker frem i tid mot én uke som er vanlig i dag. Man kan lage flere favorittlister over kanaler for å slippe å bla seg gjennom alle. Et familiefilter sikrer barna mot uønskelig innhold. Har man satt opp opptak av en hel serie skal boksen kunne håndtere at en episode blir flyttet fra sin opprinnelige sendetid.

Maktskifte
Med ny teknologi ligger det an til et maktskifte i tv-stua, tror telegiganten. Makten i tv-markedet vil forskyve seg fra de som distribuerer signalene til de som leverer innholdet.

– Vi tror forbrukerne vil betale for aggregering og organisering av innhold. Den som kan levere en god brukeropplevelse og det innholdet forbrukerne vil ha vinner, sier direktør for nye forretningsområder Sven Størmer Thaulow i Telenor.

Med aggregering og organisering mener Telenor at innholdsleverandører hjelper seerne med å finne de tv-programmene og filmene de ønsker å se. Tilbudet er for stort til at vanlige seere klarer å velge i hele utvalget selv.

– Det ligger merverdi for kunden i at man foredler innholdert og gjør en redaksjonell jobb med å presentere det, sier ansvarlig for ip-tv Dag Kristoffersen i Telenor.

Satser bredt
Noe som er nytt er muligheten til å kjøpe kanalpakker og endre abonnement med fjernkontrollen. I dag er dette noe man må kontakte kundeservice for å få til.

– Vi ønsker å ha Norges bredeste tilbud av kanaler. Vi har alt fra Canal Digital, Viasat og Canal Plus. Vi er i en unik posisjon til å lage tematiske pakketilbud, sier Thaulow.

En annen vesentlig del av tilbudet er at alle abonnenter får tilgang til en filmleietjeneste.

– I filmbutikken har vi de samme rettighetene som vi tilbyr gjennom Canal Digital. Arkivet over filmer er stort og vil bli større, sier Thaulow.

Telenor har ventet lenge med å rulle ut fiber-bredbånd og har i dag et begrenset nett. Men tv-løsningene kan også distribueres over VDSL-teknolgi som også skal rulles ut, og tv-løsningen kan være et tegn på at fiberutrullingen skal trappes opp.

Les også: - Ekstremversjon av bruk og kast

<b>Telenor blir TiVo-partner</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.