EU-kommisjonen er for snille med mobiloperatørene, mener en rekke politikere i EU-parlamentet. De har sett seg leie på at mobilbruk koster blod bare man krysser en grense.

- EUs indre marked handler om fri bevegelse av varer og folk. Vi bør sikte mot å ikke ha noe roaming-tillegg i det hele tatt, sier den irske representanten Sean Kelly, som vil regulere maksprisen på en gigabyte data ned i 700 kroner innen 2014, skriver Guardian.co.uk.

EU-kommisjonen har nemlig foreslått at maksprisen for såkalt roaming kuttes gradvis over tre år, men med deres forslag vil en GB data fremdeles koste 3.900 kroner for besøkende fra andre land i 2014.

Dagensit.no har avslørt at norske mobilaktører stikker av med mesteparten av gevinsten når du betaler blodpris for å bruke mobilen i utlandet. Les saken: Skylder på utlendingene - håver inn pengene selv

Skikkelig dyre drinker
Mobilprisene for utlendinger står i sterk kontrast til det mobilselskapene tar fra sine egne kunder.

- Europeiske forbrukere bør kunne gå på internett hvor de vil. I dag er det som å sitte med franske eller spanske venner på deres lokale bar og betale hundre ganger mer enn dem for samme drink, sier en talsmann for mobilselskapet 3, som støtter EU-parlamentarikernes krav om makspris på 700 kroner/GB, skriver Guardian.co.uk.

Tall fra analyseselskapet Berg Insight viser at mobilselskapet 3 ikke overdriver. Snittprisen i Europa for lokale brukere er nemlig nede i 55 kroner/GB, mens et britiske Three er helt nede i 8 kroner. Men tar du med deg mobilen over en grense kan prisen sprette opp i 25.000 kroner hvis du er kunde av norske Onecall, og 19.000 kroner hvis du er Tele2-kunde. Mobiloperatører i andre land har tilsvarende priser.

I snitt vil altså Onecall-brukere betale 500 ganger mer enn lokale brukere i EU-sonen hvis de tar med mobilen over grensen. Og mens du drikker øl med britiske venner i London kan du risikere å betale hele 3.000 ganger mer enn dem for å surfe med mobilen - mens ølprisen fremdeles er lik for alle.

Les også: Verdens dyreste sekund

Tøffere enn kommisjonen
EU-kommisjonen har lagt opp til at roamingprisene skal pålegges et lavere pristak fra 1. juli 2012, og har planlagt videre kutt i 2013 og 2014. En rapport fra EU-parlamentsmendlem Angelika Niebler konkluderer imidlertid med at prisene bør kuttes raskere. Hun la nylig frem en rapport som foreslår en makspris på rundt 1.500 kroner/GB i 2014, samt ytterligere kutt i tale- og sms-priser. Forslaget i parlametnet er under halvparten av det kommisjonen har forselått, mens andre, inkludert mobilselskapet 3, ønsker kutt ned til 700 kroner/MB.

Målet til EU-kommisjonen er at prisene skal bli regulert av konkurranse, men så langt har markedet fungert svært dårlig. Håpet er at nye strukturelle endringer skal få prisene for roaming helt ned på lokalt nivå.

Les mer om EUs plan for å sparke i gang konkurransen: Mobil skal bli like billig i Spania som Norge

En av de billigste aktørene i Europa er trolig britiske Vodafone, som selger en GB data i andre EU-land for 750 kroner. I forhold til andre mobilselskaper er dette råbillig, men det er altså mer enn ti ganger så dyrt som snittet for lokale brukere.

Det er også dyrere enn det norske brukere må ut med i Norge. Dagensit.no regnet nylig ut at snittprisen i Norge er 400 kroner/GB for mobilbrukere uten egen datapakke, og 90 kroner for dedikerte abonnementer for mobilt bredbånd.

Blant de norske aktørene utmerker lavprisaktører som Onecall, Tele2 og Ludomobil seg som dyre i EU, mens Telenor og særlig Netcom har lansert pakker som gir lavere priser.

Makspriser foreslått for roaming i EU-området av EU-kommisjonen. Sluttbrukerpriser og grossistpriser (i parentes). Alle priser i eurocent, uten moms*

* Grossistprisene er det din norske operatør må betale den utenlandske operatøren. EU håper konkurransen vil tilta og presse prisene til sluttbrukere lenger ned, men vil beholde maksprisene inntil videre som et sikkerhetsnett.

Les mer:
Skulle kostet 52 øre - selges for 90 kroner

Skylder på utlendingene - håver inn pengene selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.