iPhone er kjent for gi en svært god mobil internett-opplevelse. Men de har én stor rival, nemlig norske Opera og deres mobilnettlesere. Opera Mini har hatt en fantastisk vekst, og har snart 50 millioner aktive brukere verden over.

Nettleseren kan brukes på nesten alt som finnes av mobiler, fra de dyreste til de svært billige og enkle. Men det har vært ett viktig hull i rekken inntil nå.

Opera har nemlig ikke vært tilgjengelig på iPhone, men i dag viser selskapet frem Opera Mini på iPhone som skal demonstreres på Mobile World Congress i Barcelona.

Dermed ligger det an til et direkteoppgjør mellom de to gigantene i dette markedet, på Apples hjemmebane.

- Våre interne tester viser at vi er seks ganger raskere, sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera.

Pakker sammen
Opera Mini bruker en server til å komprimere det som sendes til mobilen kraftig. Dermed kan nedlastingstiden reduseres kraftig på litt trege mobile nett, samtidig som man betaler mindre for nedlastingen. Forskjellen er ikke like stor på raske trådløse nett, sier Odland.

Men tør Apple ta utfordringen og konkurrere direkte med Opera?

- Vi har ikke noen avtale med Apple, og har ikke sendt inn søknad til Apple om å få inkludert den i App Store ennå, sier Odland.

Apples App Store er den eneste godkjente inngangsporten til iPhone. Ingen andre kan selge programmer til iPhone, og Apple må godkjenne alle programmer før de havner i butikken.

- Men jeg tror vi har vårt på det tørre og at det er lov å vise frem Opera Mini på denne måten, sier Odland.

Begrenset opplag
Så langt er det bare presse og partnere som får prøve Opera Mini på iPhone. Men det ligger i kortene at Opera vil legge inn en søknad etter at de har fått tilbakemeldinger på det de nå gjør.

Nettleseren som brukes på iPhone er touch-versjonen av Opera Mini 5 beta, tilpasset for iPhone.

Så langt har Opera Mini nesten 50 millioner brukere. Nå håper de å få enda flere brukere.

- Vi vet vi har sjansen, sier Odland.

Tror dere at dere kan slå Apple på hjemmebane?

- Rett og slett, sier Odland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.