Et par klikk – så er videokonferansen din opprettet – uten å laste ned noe program, brukernavn, passord eller registrering. Dette er formelen som har gjort Telenor-selskapet Appear.in til et globalt fenomen. Nå skilles det ut og fusjonerer med VideoNor, et annet selskap i Norges livskraftige flora av videokonferanseselskaper.
– Jeg er imponert over brukervennligheten, og de har bygget opp en utrolig brukergruppe. De leverer fem millioner videosamtaler i måneden, sier administrerende direktør Øyvind Reed i VideoNor.
VideoNor kjøper nå opp selskapet, mot at Telenor får 30 prosent av aksjene i det fusjonerte selskapet.
Reiste seg fra asken
Historien om Appear.in startet med et nederlag. Telenor forsøkte å bli store på strømming av tv og film gjennom selskapet Comoyo film, men måtte gi opp mot giganter som Netflix. Høsten 2013 ble prosjektet lagt ned, og en gruppe dyktige ansatte måtte finne noe nytt å gjøre, forteller Ingrid Ødegaard, administrerende direktør og gründer Appear.in.
– Så Appear.in var delvis et resultat av Comoyos død?
– Ikke bare delvis. Det ble startet samme måned som Comoyo film ble lagt ned, sier hun.
Teamet tok sjansen på en helt ny teknologi for videosamtaler direkte i nettleseren, som i starten bare fantes for Googles Chrome. Det åpnet for å gjøre videokonferanse mye enklere, blant annet fordi man ikke trenger noe eget program – det er bare å følge en lenke.
– Vi veddet på at dette ville bli en dominerende standard, og la alle eggene i én kurv. I år har vi fått bekreftet at vi hadde rett, sier Ødegaard.
Den såkalte WebRTC-standarden spredte seg til Mozilla, Microsoft og nå Apples nettlesere, og dermed kan alle de store nettleserne bruke Appear.in.
– Det hadde vært vanskelig å bygge seg opp slik nå. Men vi har fått rykte for å være den beste og mest stabile løsningen og etablert et merkenavn, sier Ødegaard, som forteller at de etter få måneder var tatt i bruk i 175 land.
X-faktor
VideoNor leverer videokonferansetjenester for bedrifter. Gründeren Jørn Mikalsen var salgsdirektør i den norske videokonferansekjempen Tandberg, og VideoNor er dermed en del av miljøet som gjerne kalles «Video Valley». Flere nye selskaper oppsto etter at Cisco kjøpte Tandberg for 19 milliarder kroner i 2010. Mikalsen hoppet av tre måneder etter salget og startet VideoNor i Måløy.
Selskapet vokser i år fra rundt 20 til 30 millioner kroner i omsetning. Appear.in har mer enn doblet bruken det siste året, men begynner først nå å lage tjenester de tar betalt for.
Reed tror det er mulig å få til heftig vekst.
– Den tradisjonelle måten å levere videokonferanse på har vært kompleks. Det har tatt mer tid å få i bruk enn man skulle trodd. Med Appear.in er det en x-faktor som virkelig kan skalere på et helt annet nivå hvis vi får det til, sier han.
Tar med jobben, uten å spørre
Appear.in har alltid vært drevet som et oppstartsselskap, internt i Telenor, ifølge Ødegaard. Blant selskapets regler er total frihet til å velge hvor man skal jobbe fra, uten å spørre om lov.
– En av utviklerne har reist hjem til Sør-Afrika et par uker før jul. En annen fra Ukraina synes det er greit å være hjemme tre uker når han først reiser, forteller Ødegaard.
Deres 19 ansatte er fordelt på syv ulike kontorer. VideoNor har 18 ansatte, fordelt på Måløy, Stockholm, USA og Bergen, og det sammenslåtte selskapet har folk fra 13 land.
– Vi tenker på det beste for selskapet, og hva som vil gi mest vekst, sier Atle Lessum i Telenor om hvorfor de nå selger.
– Video er fremdeles interessant, og derfor beholder vi en såpass stor eierandel, sier han.
Han vil ikke si hva handelen priser Appear.in til, eller om det også er betalt penger i transaksjonen.(Vilkår)