Man skulle tro det fantes nok mobilnumre i Norge. Med åtte sifre og telefonnumre som begynner på både 9 og 4 skal det være 20 millioner alternativer å velge mellom. Det burde vel være nok for under fem millioner mennesker i Norge?

Men så enkelt er det ikke – for det er ikke bare mobiltelefoner som bruker mobilnettene. De brukes også til mobilt bredbånd og kommunikasjon mellom maskiner, og dette er områder som kan vokse raskt når stadig flere dingser får tilgang til internett via mobilnettet.

- Vi har 350.000 kunder med mobilt bredbånd og 400.000 innen maskin- til maskin-kommunikasjon (M2M), forteller Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor.

For å unngå knapphet i fremtiden har Post- og teletilsynet nå bestemt at alle operatører fra 1. juli skal legge om til 12-siffer for trafikk på mobilt bredbånd og M2M. Telenor skal i gang med dette fra i morgen, 9. juni.

Kan bli flere tall

- Maskin til maskin kan bli veldig stort. Det er i sin spede begynnelse, men det er flere og flere som tar det i bruk for å styre sin flåte, sier Melling som nevner godstransport som et område der det er tatt i bruk.

Fordelen med å legge mobilt bredbånd og M2M på tolvsifrede numre er at ingen trenger å huske eller taste alle disse tallene – det gjøres av maskiner. Dermed blir det flere åttesifrede numre tilgjengelig for vanlig mobiltelefoni.

- Kunden trenger ikke tenke på dette, det ligger på simkortet, men man skal ikke se bort ifra at det blir flere tall også på vanlig mobil over tid, sier Melling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.