PC-markedet har satt flere nye rekorder i det siste, men ikke av den positive typen. På verdensbasis har salget falt seks kvartaler på rad, det lengste fallet i maskinenes historie. Dermed ligger også året 2013 an til å bli tidenes verste, melder analyseselskapet IDC.

De har nå skrudd ned forventningene enda ett hakk, og tror fallet i år blir på hele 10,1 prosent, målt i solgte enheter. I omsetning er trolig fallet verre.

- Den viktigste grunnen til bekymring for fremtidens etterspørsel er kanskje at man mangler grunner til å erstatte gamle maskiner, sier senior-analytiker Jay Chou i en melding fra analyseselskapet.

Langvarig nedtur
PC-giganten HP holdt i 2011 på å selge hele sin PC-divisjon, en plan mange mente var svært dårlig. Men IDCs fremtidsutsikter tyder ikke akkurat på en lys fremtid for dette markedet. De forventer en langvarig nedtur, der salget vil være enda lavere i 2017 enn i år, særlig i det IDC kaller ”modne” markeder.



PC-salg 2012-2017, IDC-estimater (alle tall i millioner pc-er):

Kilde: IDC Worldwide Quarter PC Tracker, November 2013

Lavest på 7 år
Det har gått enda dårligere for pc-produsentene i Norge enn i resten av verden.

- Vi forventer et fall i Norge på 12 prosent fall i forhold til 2012. Det er det største fallet noensinde, og med 1.129.000 solgte maskiner, er det det laveste salget siden 2006, sier IDC-analytiker Anders Elbak til DN.no.

En liten opptur
Røsholm har også forventnigner til nye hybrid-pc-er, som kan være både pc og nettbrett. De har berøringsskjerm og tastaturet kan gjerne tas av eller brettes bort, slik at pc-en blir som et nettbrett.

Dette er det eneste lyspunktet i IDCs pc-tall. Dette er en ny type maskiner, som det bare ble solgt 1 million av i 2011, på verdensbasis. Salget i år er ventet å bli under 7,5 millioner, men det vil vokse til 39,3 millioner enheter i 2013, tror IDC. Veksten er likevel ikke nok til å redde totalmarkedet.

- I forhold til et pc-marked på rundt 300 millioner maskiner bidrar dette bare til noen få prosents bedre tall for pc, sier Loren Loverde, visepresident for IDCs PC-tellingsenhet, som likevel mener dette vil være en betydelig produktgruppe i 2017.

Egentlig tidenes beste salg?
PC-er har tradisjonelt falt jevnt i pris, hvert år, og hvis antall enheter faller i fem år blir det tøft å være en ren pc-produsent, vedgår Jan Adelsten Røsholm, administrerende direktør i stiftelsen Elektronikkbransjen.

- Men det å gå ut og spå hva vi selger om fem år er vanskelig. Det kan komme nye produkter vi ikke engang har tenkt på i dag, sier han.

Han påpeker at nettbrett knapt fantes for fem år siden, og at de fremover kan brukes på nye måter, takket være løse tastaturer og nye skylagringstjenester som gir dem den lagringsplassen de tidligere har manglet. Det er også knyttet store forventninger til smartklokker og annen elektronikk man skal bære på seg som smykker eller klesplagg.

Så for de som ikke bare selger pc finnes det mye å glede seg over.

- Det var en dobling av nettbrettsalget første halvår, og den trenden har fortsatt, sier Røsholm.

IDCs estimtater for hele året tyder på at hver femte nordmann vil ha fått nytt nettbrett i år, totalt 945.000 enheter.

- Hvis vi legger sammen pc og nettbrett gir det en vekst på fem prosent, og det høyeste salget noensinne, sier Elbak.

Dette ønsker vi oss til jul:

( Spørreundersøkelse om hva vi ønsker oss mest, gjennomført av Respons Analyse for Stiftelsen Elektronikkbransjen)



Les også: - Jeg så for meg en strøm av Komplett-dronefly mot Oslo

Iphone topper tyveri- og svindeltoppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.