Hackere har tappet 60 banker over hele verden for 450 millioner kroner. En nordisk bank er rammet.

Ved bruk av hacking av online bankkontoer skal 78 millioner dollar, eller 450 millioner kroner, ha forsvunnet fra kunder i Europa, Latin-Amerika og USA.

En nordisk bank skal være angrepet, skriver den svenske avisen Expressen.se.

- Det unike er at dette er rettet direkte mot rike personer og at det er en hundre prosent automatisk prosess, sier Fredrik Möller, administrerende direktør for datasikkerhetsselskapet McAfee i Norden, som har publisert en rapport om angrepene.

Angriper verden over
Totalt 168 privatpersoner i 60 banker verden over er blitt angrepet av hackerne. Hvem eller hva som står bak angrepene, er foreløpig uvisst, ifølge Aftenposten.no.

Angrepene begynte i Italia i januar og spredde seg til Tyskland mot slutten av måneden. I mars vendte hackerne blikket mot Nederland, der de angrep 5000 bedriftskontoer i to banker. Kampanjen fortsatte i Latin-Amerika, der mer enn et dusin selskaper ble angrepet i samme bank 3. mars.

I USA har 109 bedrifter vært angrepet, og angrepene pågår fortsatt.

- I dette tilfellet har man identifisert rike mennesker og sendt e-poster der man har oppgitt å være banken. Når folk har klikket på en lenke i e-posten, har de fått en trojansk hest inn i pc-en, sier Möller.

Den trojanske hesten kopierer det du skriver. Når de angrepne personene så har brukt banktjenester på internett, har hackerne fått tak i påloggingsinformasjonen og tømt bankkontoene deres. I stedet for å tømme kontoene med en gang, tappes kontoene langsomt for å unngå at hackerangrepet blir oppdaget.

Angrepene skal ifølge Aftenposten.no ikke involvere norske banker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.