Det var nyhetsbyrået Bloomberg som først kunne fortelle fra innsiden av prosessen, etter å ha snakket med ikke-navngitte kilder.

Mandag kveld skriver nyhetsbyrået Reuters, at det er klart at Adevinta har vunnet burdrunden. Det bekrefter to ikke navngitte kilder «med kjennskap til saken», overfor byrået.

Også DN får mandag kveld opplyst at informasjonen Reuters viderebringer stemmer.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Adevinta.
Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Adevinta. (Foto: Jeff Gilbert)

Mens Adevintas tøffeste internasjonale konkurrent – Naspers-eide Prosus – skal ha lagt inn et rent kontantbud, har Adevinta tilbudt både kontanter og aksjer, og ligger ifølge Bloombergs ikke-navngitte kilder dermed godt an ettersom Ebay foretrekker å beholde en oppside med en eierandel i selskapet.

Det er også et annet konsortium, bestående av oppkjøpsfond, som har lagt inn et bud.

Adevinta ønsker ikke å kommentere saken til DN mandag.

Ebay skal ifølge Bloomberg i løpet av de nærmeste dagene avgjøre hvem det skal føre eksklusive forhandlinger videre med i prosessen. Natt til mandag melder Wall Street Journal at Ebay nærmer seg en avtale med Adevinta, og at den kan bli ferdigstilt i løpet av mandag dersom ikke forhandlingene bryter sammen.

Kl. 10 mandag skrev Bloomberg at partene er nær en avtale verdt ni milliarder dollar – der Adevinta betaler noe i kontanter og noe i aksjer. Det tilsvarer 83,4 milliarder norske kroner etter mandagens kurs.

Børspause

Mandag morgen sendte både Adevinta og hovedeier Schibsted ut børsmeldinger om at handelen pauses i påvente av en melding fra selskapet.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Adevinta er flere ganger tidligere blitt spurt om ryktene om en potensiell interesse i Ebay og andre rubrikkselskaper.

– Jeg kan ikke kommentere rykter. Det eneste vi kan si, er at dette er en het sektor, som tiltrekker seg stor interesse fra investorer, sa Ryssdal til DN i mars i fjor.

Kan stige til over 100 milliarder

Aksjeanalytiker i Arctic Securities, Henriette Trondsen, er ikke overrasket over at Adevinta er med i kampen om å vinne budrunden, og har selv spådd at selskapet kan være en høyst aktuell kjøper.

– Ebay vil gjerne ha en eierandel, jeg tror det øker sannsynligheten for at Adevinta vinner budrunden, sier hun.

Trondsen tror en avgjørelse vil komme ganske snart, men at prisen på avtalen kan øke ytterligere.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. ---
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. --- (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg tror avtalen kan gå opp mot 10 milliarder euro, men dette er selvsagt rene spekulasjoner, sier hun.

Etter dagens kurser tilsvarer det en pris på om lag 106 milliarder norske kroner.

Potensiell storseier

Trondsen har stor tro på at dette kan være en kjempeseier for Adevinta dersom avtalen går i boks, og utelukker heller ikke en fusjon mellom selskapene ved et eventuelt oppkjøp.

– Det kan være en potensielt stor seier for både Adevinta og Schibsted gitt at prisen de betaler er fornuftig, sier hun, før hun fortsetter.

– Det kan hende det blir en sammenslåing av selskapene, som kanskje kan kulminere i et nytt selskap.

Schibsted og Adevinta regnes som en av seks dominerende aktører på det internasjonale rubrikkmarkedet.

De fem andre er nettopp Ebay, Naspers og Prosus, Axel Springer, Craigslist og Recruit.

Dersom Adevinta lander avtalen med Ebay, er det ikke hvem som helst det har sikret seg en avtale med. Ebay er et populært auksjonsnettsted med over 174 millioner kjøpere og selgere, og en inntekt på over 22 milliarder norske kroner. Selskapet eier blant annet søkemotoren Corrigon og billettsalgtjenesten StubHub, og har tidligere eid selskaper som betalingstjenesten Paypal, samt kommunikasjonstjenesten Skype, som det fortsatt er deleier i.

Adevinta har en markedsverdi på over 78 milliarder norske kroner, og er et Schibsted-kontrollert rubrikkselskap. Det ble børsnotert i april i fjor, som største børsnotering siden Telenor, og Norges tredje største noensinne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.