Radonmålere er kanskje ikke det mest åpenbare produktet å «disrupte», som det heter i start up-bransjen, men norske Airthings har gjort nettopp dét.

Selskapet, som har den tidligere toppalpinisten Aksel Lund Svindal med på eiersiden og i styret, produserer sensorer for å måle radongass og partikler i luften for private og bedrifter.

DN skrev nylig at omsetningen i fjor steg til 144 millioner kroner fra 100 millioner kroner året før. Veksten fortsetter ifølge Airthings-sjef Øyvind Birkenes, som forteller at omsetningen doblet seg fra året før til 51 millioner kroner i første kvartal.

Nå får Birkenes inn 60 millioner kroner i ny kapital.

Mens det til nå har vært mest mindre investorer som Lund Svindal som har skutt inn penger, kommer nå blant annet fond fra KLP og Storebrand inn på eiersiden. Interessen for å tegne var stor, ifølge selskapet.

– Det er veldig hyggelig at vi får med mange av de tidligere investorene, i tillegg til ansatte, og så er det så klart spennende å få med store, institusjonelle investorer som dette, sier Birkenes.

Vil på børs, neste år

Airthings-sjefen ønsker ikke å oppgi hva selskapet verdsettes til i kapitalutvidelsen, men sier den er betydelig høyere denne gangen enn sist selskapet hentet penger, på forsommeren i 2019. Da hentet selskapet inn 55 millioner kroner.

Nå sikter selskapet mot børs, men ikke helt ennå.

– Vi har besluttet at vi ønsker å gjøre en børsintroduksjon. Vi har ingen eksakt tidslinje klar ennå. Det blir ikke i år, men vi vurderer neste år. Vi har lagt opp og bygget opp dette selskapet med tanke på å gå på hovedlisten på Oslo Børs, sier Birkenes.

På kort sikt vil de 60 millionene tillate selskapet å fortsette veksten, ikke minst i bedriftsmarkedet, nasjonalt og globalt.

– B2b-delen (business to business, red.anm.) er ny og henger omsetningsmessig fortsatt langt bak, men dette globale markedet ser ekstremt spennende ut fremover, sier Birkeland.

Porteføljeforvalter John Harald Henriksen i KLP sier de har vært i samtaler med Airthings siden desember. KLP tok omtrent halvparten av aksjene i kapitalutvidelsen. Henriksen mener Airthings er tidlig ute i et marked som vil vokse:

– Akkurat det er litt viktig for oss: Hvis noen først har kjøpt sensorer av denne typen, er det nok lenge til de kjøper nye fra andre leverandører. Dermed er det helt vesentlig å være først, sier han.

Vil bli likviditet i aksjen

Henriksen beskriver gründerne som «flinke folk som har en historikk som tilsier at de kan lykkes».

– Dere tar omtrent halvparten av emisjonen. Det er en stor investering i en unotert aksje?

– Det er et betydelig beløp, men sammenlignet med porteføljen vår er ikke eksponeringen så stor. De har også sagt de skal børsnotere seg om ikke så lang tid, så da vil det bli likviditet i aksjen, uten at det er noen prioritet for vår del akkurat nå, sier KLP-forvalteren.

Porteføljeforvalter i Storebrand, Fredrik Thoresen, viser til Airthings’ internasjonale anerkjennelse og evne til å levere lønnsom organisk vekst:

– Airthings er et av få norske teknologiselskaper som har hatt global suksess innen konsumentmarkedet og vi tror at den nylige satsingen inn mot bedriftsmarkedet vil bidra positivt til veksttakten i årene som kommer. Selskapet har også klart å samle et imponerende team fra flere norske teknologisuksesser, og vi setter pris på deres klare målbaserte strategi, sier Thoresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.