Den norske gründersuksessen Airthings fortsetter å øke omsetningen kraftig, viser årsregnskapet for 2019. Selskapet utvikler utstyr og tjenester knyttet til måling av radonstråling og luftkvalitet. I fjor omsatte selskapet for 144 millioner kroner, opp fra 100 millioner året før.

Siden 2017, da den var på 61 millioner, er omsetningen mer enn doblet – opp mer enn 130 prosent.

Den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal er styremedlem i selskapet og eier også 1,13 prosent av aksjene.

– Det er få norske teknologiselskaper som har lykkes så godt som Airthings, særlig internasjonalt. Det er spennende at de har fått til god distribusjon i USA, blant annet gjennom Amazon og Best Buy, har Svindal tidligere sagt til DN.

Selskapet selger utstyr og tjenester knyttet til måling av radonstråling og luftkvalitet både til bedrift- og hjemmemarkedet. Mer enn 90 prosent av salget deres i 2019 var i utlandet.

– Vi har hatt bra vekst i alle markeder, inkludert Norden, og særlig i Tyskland. Mesteparten av omsetningen kommer fortsatt fra Nord-Amerika, hvor vi også vokser pent, sier administrerende direktør Øyvind Birkenes.

Negativt resultat

Før skatt endte resultatet negativt: minus 13,3 millioner kroner, mot et overskudd på 4,1 millioner kroner i 2018.

Underskuddet skyldes i stor grad en kraftig satsing på forskning og utvikling, forteller Birkenes. Dette brukte selskapet 38,5 millioner kroner på i fjor, hovedsakelig knyttet til en ny enhet i selskapet, Airthings for Business, som retter seg mot større kunder og tilbyr dataanalyse og overvåkning i skyen.

Blant årets beste oppfinnelser

Som DN tidligere har skrevet, hentet Airthings nesten 55 millioner kroner i en emisjon i fjor, der blant annet Aksel Lund Svindal, som hadde vært på eiersiden noen år, deltok.

– Det er et kult selskap med bra teknologi, og de satser i et veldig interessant marked som kan bli kjempestort, sa den pensjonerte alpinstjernen den gang.

En annen hyggelig nyhet fra året som gikk: Deres produkt Wave Plus ble kåret til en av årets beste oppfinnelser i det kjente amerikanske tidsskriftet Time Magazine. Wave Plus er beregnet på personkunder, og måler luftkvalitet og radon, og gir brukeren oppdatert informasjon om luftkvaliteten på en egen app.

Merker av koronakrisen

2020 har hittil gått meget bra for Airthings, forteller Birkenes, men nå har også de begynt å merke effekten av koronakrisen.

– Vi har sett det tydelig på salget de siste to ukene, men det er nok naturlig. Folk tenker på andre ting enn å handle denne typen elektronikk akkurat nå, sier han.

Produksjonen går som normalt, ettersom selskapet har bygget opp et lager av komponenter. Foreløpig har de heller ikke merket større problemer i forsyningskjedene enn litt mer treghet enn normalt.

Ber kommunene investere

– Vi regner med å få et mye tøffere andre kvartal enn planlagt, og har satt i gang kostnadsbesparende tiltak. Men vi har ikke trengt å permittere og alle jobber for fullt, forteller Birkenes.

Selv om selskapet er tungt eksportrettet har de også bygd opp en viss mengde kunder blant kommunene. Birkenes oppfordrer disse til å gjennomføre sine planlagte investeringer i tiden som kommer.

– Jeg skjønner det er lett å utsette på kort sikt, slik det er nå, men de bør sørge for å opprettholde investeringene og heller se på det som en mulighet til å bidra til å holde hjulene i gang for norsk næringsliv, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.