Inne på et møterom på Scandic Hotel Forus i Stavanger prøver Alex Miguel Erland å overbevise to investorer om at han sitter på det nye store innen kryptovaluta.

Sammen med fire andre kolleger er han i ferd med å utarbeide en ny digital valuta som skal være sikret i norske kroner, kalt norkoin.

– Hvordan sikrer man norkoin i norske kroner?

– Man vil kunne konvertere én norkoin til én norsk krone, og man vil kunne konvertere én norsk krone til én norkoin, sier Erland til DN.

– Det er veldig mye snusk der ute. Vårt mål er å lage den tryggeste, sikreste og mest stabile mynten på markedet, og den skal være direkte knyttet opp mot norske kroner, legger han til.

Finanstilsynet advarer

14. mars vil Erland og teamet gjennomføre sin første pre-ICO. Det er en slags miniemisjon som er nødvendig for oppstartsselskaper som ikke har kapital eller tørre investorer til å kjøre en vanlig ICO (digital myntemisjon), som blant annet gjerne krever betalt reklame, møter og teknisk støtte. I tillegg er det en god indikator på hvor mye det kan skaleres opp.

– Vi ser for oss en del millioner, svarer Erland på spørsmål om hvor mye de vil hente inn i ICO-en.

Finanstilsynet har tidligere advart mot både å investere i ICO-er og å eie kryptovalutaer – og ser ikke noe annerledes på Erlands prosjekt.

– Investeringer i kryptovalutaer og kryptoermisjoner er risikable, og det er en stor risiko for at investeringen kan gå tapt. Det er også fare for svindel og hvitvasking, sier seniorrådgiver Jo Singstad i kommunikasjonsstaben til Finanstilsynet til DN.

Han sier at kryptoemisjoner kan falle utenfor gjeldende regelverk.

– Investorer kan dermed ikke forvente noen form for investorbeskyttelse, sier Singstad.

Ordknapp

Ifølge Alex Miguel Erland vil norkoin ha en stor fordel fordi den kommer fra Norge.

– Norge blir sett på av hele verden som en veldig trygg og stabil havn med en trygg og god økonomi, sier han.

Erland understreker at målet er å lage den sikreste og mest stabile kryptovalutaen på markedet, men er nokså ordknapp til hvordan det skal gjøres.

– Det er teknologi som vi helst ikke ønsker å dele. Vi har flere måter for å stabilisere det som er innebygd i valutaen, og en del markedsmekanismer vi kan bruke for å holde mynten stabil slik at vi unngår at det blir et spekuleringsobjekt, sier han, og sikter til en spesiell modell som gjør at teknologien regelmessig må igjennom en revisjon slik at eierne ikke kan gå over den såkalte hardcapen, det vil si taket for hvor mange mynter som kan lages. Men han kan ikke utdype det mer.

– Jeg klarer ikke helt å forstå at det skal finnes noen annen mynt som er sikrere og mer stabil. Det er et stort behov for en sånn mynt i markedet i dag. Sånn som det er i dag fungerer det ikke som et forutsigbart betalingsmiddel med volatiliteten, sier han.

– Hvorfor skal privatpersoner og bedrifter bruke denne mynten?

–Når det kommer til selve norkoin skal ikke denne tilby noe utover stabilitet. Stabilitet er i seg selv en av de mest etterlengtede kvalitetene i kryptomarkedet.

– Men hva gjør den bedre enn vanlig bankoverføring?

– Selskaper og folk vil kunne gjøre overføringer som bokføres i løpet av sekunder til andre selskaper, folk eller smartkontrakter hvor som helst i verden med et veldig lavt transaksjonsgebyr, sier Erland.

Miner selv: – forholdsvis lukrativt

Han mener ingen av dagens kryptovalutaer fungerer som et godt betalingsmiddel. Han har likevel investert, og bygd seg opp en ganske anselig papirgevinst på kryptovalutaer, ifølge ham selv.

– Jeg miner masse forskjellige kryptovalutaer. Det er forholdsvis lukrativt, men jeg har realisert veldig lite. Jeg er langsiktig på det jeg holder på med, og tenker heller år enn måneder, sier han.

Selv om norkoin etter planen skal lanseres om knappe to uker, har ikke teamet et selskap på plass.

– Hvordan kan man være sikker på at det man kjøper har verdi og at dere ikke tar pengene og flytter til Bermuda?

– Vi vil sannsynligvis ha dette i et stiftelsesfond og hver måned vil det være en revisjon av en norsk revisor og i tillegg har vi de mekanismene som sørger for at vi rett og slett ikke fysisk kan utstede flere mynter uten at vi har belegg for den underliggende verdien i norske kroner, sier Erland.

– Ekstreme muligheter for tap og gevinst

Norkoin vil være tuftet på eksisterende teknologi fra den digitale valutaen ethereum.

Ifølge Erland vil teamet ikke ta gebyrer for transaksjoner utover det som er standard for ethereumnettverket. For å tjene penger vil Erland som et sideprosjekt også lage en kryptovaluta som utelukkende er ment for spekulasjon.

– Den vil ha ekstreme muligheter for tap og gevinst, men siden den vil være bygd på norkoin-teknologien vil den ha begrenset nedside. Vi har hatt interesse fra litt større interesse og selskaper som vil se mer på dette, sier han.

Spekulasjonsmynten har fått navnet Govkoin, og må kjøpes med norkoin.(Vilkår)

Slik får du mer ut av trening på tredemølle
02:33
Publisert: