Vi må slutte å bekymre oss for algoritmer, skriver redaktør for leserengasjement i Dagens Næringsliv, Ingeborg Volan. Algoritmer er tross alt bare oppskrifter, og vi bruker dem alle sammen, hver eneste dag. Det er helt sant, men det er også viktig å være klar over at forskjellige oppskrifter gir forskjellige resultater. En god oppskrift gir oss et godt måltid, men en dårlig oppskrift kan lede oss på ville veier. Algoritmer er som oppskrifter: i utgangspunktet nøytrale, og de kan brukes til både godt og ondt.

Når jeg får nyheter som er skreddersydd for meg, er dette en god ting, mener Volan. DN og andre aviser kan nå gi meg det som passer for meg. Dette er bra for DN, som får lesere med bedre leseropplevelser. Men hva algoritmene gir meg avhenger av hva Volan og hennes kolleger har bedt dem om å gi meg. Kanskje er målet at jeg skal bli en opplyst borger som blir eksponert for et bredt sett med meninger og fakta. Dette hadde vært både edelt og storartet. Og om alle hadde brukt slike algoritmer hadde kanskje Volan hatt rett i at vi må slutte å se på algoritmer som en trussel mot demokratiet. Men, hva om målet er å gi meg artikler som gjør at jeg bruker mest mulig tid på Dagens Næringsliv?

Vi mennesker er slik at vi foretrekker å få informasjon som sammenfaller med våre eksisterende oppfatninger. Likeledes føler vi ubehag når noen fremmer synspunkter som går imot disse. Når jeg bare får nyhetssaker, eller vinklinger, som tiltrekker meg, kan såkalte filter-bobler skapes. Vi er i tillegg opptatt av å passe måtelig godt inn og å leve opp til forventninger. Når jeg får beskjed om at «andre som meg» liker en film, er det større sjanse for at jeg liker den selv. Og når algoritmene foreslår ting for meg, som jeg opplever at det forventes at jeg skal like, så liker jeg fort dette også.

Hva om målet er å gi meg artikler som gjør at jeg bruker mest mulig tid på Dagens Næringsliv?

Ja, algoritmer kan også ha et samfunnsoppdrag. Men hvilke aktører er det som har en interesse i å utvikle og anvende algoritmer som ikke gir mennesker det de ønsker? Amazon vil fremme bestselgerne, og de mindre bøkene havner i skyggen. Dersom forhandlinger med et forlag blir tøffe, brukes til og med algoritmene som et forhandlingskort, idet det gjemmer bøker fra dette forlaget for kundene. Netflix, derimot, må betale mye for bestselgerne, og har en interesse i å få seerne over på mindre kjent, og aller helst egenprodusert, innhold. Når Netflix sier at de tror du vil like en film, er det gode sjanser for at kommersielle hensyn er vel så involvert som dine reelle preferanser. Aviser som vil ha lesere er avhengig av mange klikk, og lesere som bruker mye tid på sidene deres. Kunsten blir da å gjøre overskrifter tiltrekkende, og å tilby stoff som hver og en av oss finner tiltrekkende.

Vi trener algoritmene på en måte som gjør at oppfatninger styrkes. Og ja, det er jo en kunst, som Volan skriver. Samtidig som at algoritmene underbygger eksisterende synspunkter, former de oss også. En fordel med personalisering er at man ikke lenger har et samfunn der alle ser samme nyhetssending på statskanalen. Men det betyr ikke at vi alle nå er individer som endelig er frie til å innhente akkurat den informasjonen vi ønsker. Algoritmene leder oss mot det vi allerede liker, og andre som liker det samme. Dersom filterbobler gjør oss sikrere på at det vi trodde faktisk var sant, understøtter det vi kaller ekkokammer den samme tendensen ytterligere. I stedet for et samfunn der alle så på Dagsrevyen med et halvkritisk blikk, får vi samfunn med mer eller mindre isolerte grupper som har sin egen versjon av Dagsrevyen, som gir dem akkurat de nyhetene de ønsker seg, og et publikum som klapper i takt, og forkaster andre perspektiver på virkeligheten.

I en tid der polarisering og identitetspolitikk trekkes frem som trusler mot demokratiets fremtid virker det fornuftig å holde et øye med hvordan algoritmer brukes, og hvilke konsekvenser de har for samfunnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.