For første gang har en robot basert på kunstig intelligens (KI) slått mennesker i leseforståelse.

Utviklingen innen KI går i rekordfart, selv om spådommene spriker i alle retninger.

–Innen 10–15 år er 500.000 av dagens jobber i Norge borte. Disse jobbene blir erstattet av maskiner, automatisering og kunstig intelligens, sa Martin Bech-Holte, som leder konsulentselskapet McKinsey i Norge, til DN nylig.

KI og maskinlæring har allerede slått mennesker i sjakk og andre brettspill som er basert på logikk og ekstrem hukommelse. Men nå har robotene basert på KI tatt et steg videre.

Avisen South China Morning Post skriver at den kinesiske netthandelsgiganten Alibabas KI-robot har slått en gruppe mennesker i lese- og forståelsestesten Stanford Question Answering Dataset.

Gjennombrudd

Testen omfatter over 100.000 spørsmål, og i forsøket Alibaba gjennomførte fikk menneskene i snitt 82,30 poeng, mens KI-roboten fikk 82,44. Roboten var rett og slett bedre enn menneskene til å forstå spørsmål og finne passende svar.

Sjefforsker Si Luo ved Alibabas forskningsavdeling for naturlig språkbehandling sier til avisen at det nye gjennombruddet betyr at spørsmål som for eksempel «hva er det som forårsaker regn?» nå kan besvares med høy nøyaktighet av maskiner.

-Vi tror at den underliggende teknologien gradvis vil bli tatt i bruk i mange servicejobber, som å gi omvisninger på museer eller svare på spørsmål fra pasienter. Det kommer til å frigjøre menneskelig innsats som vi aldri tidligere har opplevd, sier Luo til South China Morning Post.

Forskerne hos Alibaba sier imidlertid at robotene per nå bare fungerer godt for spørsmål med klare svar. Tidligere har både Google, Facebook, IBM og Microsoft brukt Stanford-testen for å finne ut om deres modeller for maskinlæring kan besvare spørsmålene.(Vilkår)

Slo gjennom med mislykkede roboter
Simone Giertz lager mislykkede roboter. På Youtube har hun snart en halv million subscribers.
02:22
Publisert: