Jack Ma er den kinesiske engelsklæreren som startet e-handelsgiganten Alibaba. Selskapet har vokst til å bli et av verdens største selskaper innen e-handel og betalingsløsninger. Han har selv en eierandel i selskapet estimert til 12,4 milliarder dollar. Det tilsvarer 76,8 milliarder kroner.

Ma har de siste årene har klatret på listen over verdens rikeste, og er ifølge Bloombergs milliardærindeks den personen i verden som har økt formuen mest siden nyttår. Stort sett hele Mas formue stammer fra hans eierandel i Alibaba. Siden nyttår har formuen hans vokst med ni milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 56 milliarder kroner.

Det tilsvarer en formuevekst på nesten 250 prosent for Ma, og en gjennomsnittlig formuevekst på 1,3 milliarder dollar, eller 8 milliarder kroner, i måneden siden nyttår.

Større enn Telenor og Statoil - til sammen

Alibaba selv verdsetter selskapet til 133 milliarder dollar, som tilsvarer 824 milliarder kroner. Det er større enn de to største børsnoterte selskapene i Norge, Telenor og Statoil, som til sammen er verdt 822 milliarder kroner.

Når selskapet etter planen skal børsnoteres i august ventes Alibaba å bli priset til mellom 150 og 250 milliarder dollar, altså opp til 1549 milliarder kroner. Dersom anslagene viser seg å stemme, vil børsnoteringen bli den største siden Facebook gikk på børs for rundt to år siden.

Det betyr at gründeren, som startet Alibaba med 60.000 dollar i egenkapital, kan se sin formue vokse opp til 115 milliarder kroner innen få uker.

På tross av den raske formueveksten til Ma, er han fortsatt ikke rikere enn den «norske» milliardæren John Fredriksen, som nylig passerte 100 milliarder i formue.

Les mer om Fredriksens formuevekst her: Nå er han god for over 100 milliarder

Slik er formuen til Jack Ma hans satt opp:

  • Han eier 7,4 prosent av Alibaba Group, verdsatt til 12,6 milliarder dollar. Posten holdes gjennom diverse holdingselskaper og organisasjoner.
  • Eier også 5,5 prosent av det Beijing-baserte produksjonsselskapet Huayi Brothers Media.
  • Eier også 20,0 prosent av Hundsun Technologies, et selskap som driver innen finans-software.
  • Han har også startet opp sitt eget oppkjøpsfond, Yunfeng Capital, der han er deleier. Selskapet har verdier for 1,5 milliarder dollar, eller 9,3 milliarder kroner. Ma har tidligere sagt at alle pengene dette fondet tjener skal gå til veldedighet.
  • Penthouse-leiligheten hans i Hong Kong er verdsatt til 39 millioner dollar, eller 239 millioner kroner.
  • I tillegg har Ma omtrent 600 millioner dollar i ulike gjeldsforpliktelser. Det tilsvarer omtrent 3,7 milliarder kroner.

Krangelen med Yahoo

Ma begynte sin karriere som lærer og tolk på 1990-tallet, og startet opp sin egen nettside for tolkvirksomheten sin. Senere utviklet han Kinas telefon- og bedriftsregister, før han startet Alibaba i 1999.

Det japanske it-selskapet Softbank er største aksjonær i Alibaba med 34,4 prosent av aksjene. Det amerikanske internettselskapet Yahoo sitter med 22,6 prosent etter at de investerte en milliard dollar i Alibaba for åtte år siden for en vel 40 prosent andel. De har senere solgt seg ned.

Etter at Yahoo stadig tapte markedsandeler til det fremvoksende Google på 2000-tallet, og Alibaba vokste til å dominere Kinas e-handelsmarked var ikke Ma lenger fornøyd med samarbeidet. Han forsøkte uten hell å kjøpe tilbake Yahoos eierandel. Da det ikke gikk, vurderte han å kjøpe opp hele Yahoo, men heller ikke den planen viste seg gjennomførbar.

Ifjor trakk Ma seg som selskapets toppsjef, men beholdt sin plass i styret til selskapet. I dag er han styreleder i selskapet.

Les også på DN.no:

Anklager banker for å jukse med sølvprisene

PST: – Trusselen er noe redusert  

Én av 30 som bor i Oslo er millionær - i dollar

De dødes mobiler blir besvart i Øst-Ukraina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.