Alphabet, teknologigiganten Googles morselskap, leverte mandag kveld tall for knalltall for andre kvartal, og aksjen stiger over fem prosent i etterhandel på børsen.

Alphabet leverer bedre enn ventet både med hensyn til omsetning og resultat. Resultatet endte på 3,2 milliarder dollar, 4,54 dollar per aksje, etter boten til EU på vel fem milliarder dollar.

Uten boten ville resultatet endt på 11,75 dollar per aksje etter skatt, betydelig bedre enn de ventede 9,66 dollar.

Inntektene på 32,66 milliarder dollar var også mye bedre enn konsensus på 25,6 milliarder dollar på forhånd.

Alphabet sitter i likhet med de andre teknologigigantene på en stor kontantbeholdning, på over 102 milliarder dollar. For første gang på tre år går også kostnadene til oppkjøp ned.

Resultatene viser at Google fortsett er fullstendig dominerende på internettsøk og nettannonser. Google, og til dels Youtube, utgjør ryggraden i Alphabet og står for brorparten av både omsetning og resultat.

Fikk gigantbot

Alphabet fikk altså i forrige uke en saftig bot på rundt 4,3 milliarder euro - 41 milliarder kroner eller vel fem milliarder dollat - fra Europakommisjonen, som mener Google har brutt en rekke konkurranselover gjennom sitt operativsystem til smarttelefoner, Android.

Google mener selv boten er feil og anker den.

Dommen har ikke hatt noe å si for aksjekursen til Alphabet, som har holdt seg relativt stabil i uken fremover mot kvartalsrapporten mandag kveld.

Alphabet-aksjen steg 1,1 prosent på Nasdaq-børsen mandag, før resultatene ble lagt frem.

Netflix åpnet resultatsommeren - og skuffet

Strømmetjenesten Netflix startet resultatrapporteringen for de store teknologiselskapene i forrige uke - og selskapet skuffet markedet stort.

Strømmegiganten opplevde i andre kvartal første gang på fem kvartal lavere vekst i antall betalende brukere enn selskapet selv og analytikere forventet.

Veksten på 5,15 millioner brukere er om lag én million lavere enn forventet, og ga et bratt fall på børsen. I minuttene etter presentasjon av kvartalsrapporten falt aksjen med så mye som 13 prosent.

Ifølge Bloomberg har Alphabet så langt i år hatt den svakeste utviklingen på børsen av de såkalte FAANG-selskapene - Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google. Spørsmålet er om selskapet etter resultatene i andre kvartal kommer til å gjøre et byks i retning av de andre teknogigantene.(Vilkår)