Tirsdag kveld kom Google-eier Alphabet med fasit for tredje kvartal – og således en liten pekepinn på situasjonen til alle bedrifter som bruker penger på annonser – altså de fleste.

Et kraftig fall i annonseinntektene til Google vil for eksempel kunne tyde på at bedriftene har mindre til overs, og dermed bruker mindre på reklame.

Og da kvartalsrapporten ble sendt ut på eteren etter at de amerikanske børsene stengte, ble det klart at Alphabets inntektsvekst fortsetter å sakke av – for femte kvartal på rad.

Omsetningen endte på 69 milliarder dollar, mot 65 milliarder i samme periode i fjor. Analyseselskapet Refinitiv spådde til sammenligning en omsetning på rett over 70 milliarder dollar i kvartalet.

Det betyr en vekst på rundt åtte prosent, det tregeste siden da pandemien for alvor brøt ut, og før der igjen må man faktisk tilbake til 2013 for å finne forrige kvartal med samme veksttakt.

Til sammenligning var veksten i samme kvartal i fjor målt mot året før der igjen på 41 prosent, altså langt høyere.

Av omsetningen utgjorde annonseinntekter 54,5 milliarder dollar, noe mer enn fjorårets 53 milliarder i tilsvarende kvartal.

– Vi skjerper fokuset

Alphabetkonsernet som helhet endte med et resultat etter skatt på 16,2 milliarder dollar, noe lavere enn fjorårets 23 milliarder dollar.

Resultatet per aksje ble 1,06 dollar, ned fra 28 dollar i samme periode i fjor, og lavere enn de 1,25 dollarene Refinitiv spådde.

– Vi skjerper fokuset på et tydelig sett med produkter og virksomhetens prioriteringer. Produktkunngjøringer vi har gjort bare den siste måneden har vist det svært tydelig, inkludert betydelige forbedringer av både Google søk og Cloud, drevet av AI, og nye måter for å tjene penger på Youtube Shorts, sier Google-sjef Sundar Pichai i forbindelse med kvartalstallfremleggelsen.

– Vi er fokusert på både å investere ansvarlig på lang sikt og å være lydhøre for de økonomiske omgivelsene, tilføyer han.

I etterhandelen tirsdag kveld faller aksjekursen over fem prosent.

Viktig nøkkeltall uendret

Et viktig nøkkeltall investorene følger nøye er det såkalte TAC, eller Traffic Acquisition Costs, med andre ord hva Google betaler tilknyttede virksomheter og nettselskaper for å dirigere trafikk til nettsidene deres.

TAC er en betydelig utgiftspost for søkemotorer, og Googles TAC endte på 11,8 milliarder dollar i årets andre kvartal. Til sammenligning spådde finansselskapet StreetAcount TAC på 12,4 milliarder dollar, en kostnad som i samme periode i fjor landet på 11,5 milliarder dollar.

Annonseinntektene sakker av

Google er det desidert viktigste benet Alphabet-konsernet hviler på, og hos Google er annonser den klart største inntektskilden – selv om virksomheten i flere år har prøvd å gjøre seg mindre avhengige av annonsesalg.

I forrige kvartal endte de samlede annonseinntektene på 54,5 milliarder dollar, så vidt opp fra samme periode i fjor.

Gjennom kvartalsrapporten kommer det frem at annonseinntektene fra Googles søkemotor steg 4,2 prosent til 39,5 milliarder dollar i kvartalet. Til sammenligning spådde analytikerne en vekst på 8,1 prosent til 41 milliarder dollar.

Denne typen annonser er også ventet å være mer skjermet fra bedrifters forespeilede budsjettkutt hvis den mye omtalte resesjonen inntreffer, da slike annonser gir større datagrunnlag for selskapet som kjøper annonseplass. Et eksempel er hvor mange salg en annonse har ledet til, og således kan avkastningen på annonseinvesteringen måles. Det igjen kan «forsvare» penger brukt på annonsen.

Inntektsfall fra Youtube

Annonsene på eksempelvis Youtube er ikke helt av samme karakter, da annonsene her i større grad handler om markedsføring og å gjøre forbrukeren kjent med selskapet gjennom annonsene.

Her er datagrunnlaget for selskapet som kjøper annonsen lavere, og dermed er terskelen typisk lavere for å slutte å kjøpe slike annonser skulle bedriften slite økonomisk.

Inntektsveksten fra annonser på Youtube falt da også tilbake fra samme periode i fjor, med en nedgang 1,8 prosent til 7,1 milliarder dollar. På forhånd var det ventet en vekst på 2,9 prosent til 7,4 milliarder dollar.

Sterk, men svekket vekst på nytt satsingsområde

Ellers dro Google inn 6,9 milliarder dollar fra satsingen sin på Google Cloud, som også er området Google bruker klart mest penger på.

Satsingen dreier seg blant annet om digital infrastruktur, datasikkerhet, analyse og kunstig intelligens, og Alphabets håp er at dette blir en god alternativ inntektskilde.

Virksomhetens inntekter tilsvarer en vekst på 38 prosent fra i fjor, noe høyere enn de 33,8 prosentene analytikerne ventet.

Samme tendens som i andre kvartal

Utviklingen i kvartalstallene er på sett og vis en fortsettelse av det Alphabet la frem for andre kvartal, som på det tidspunktet inneholdt den svakeste inntektsveksten på to år ifølge Wall Street Journal.

Google-eieren Alphabet leverte bedre annonsesalg enn ventet – aksjen stiger i etterhandelen

I forkant av andrekvartalstallene sa Google-sjef Sundar Pichai at selskapet ville bremse antallet nye ansettelser, og ba samtidig de ansatte om å jobber raskere, mer fokusert og med større «sult» enn hva som er blitt vist i «bedre tider».

Og i september gjentok Pichai seg, og la til han ville at selskapet ble 20 prosent mer effektivt – potensielt gjennom tiltak som oppsigelser og å kutte ut enkelte produkter.

Børsverdier på nesten 15.000 milliarder kroner har forsvunnet fra asiatiske tekgiganter

Flere viktige kvartalsrapporter i vente

Alphabets kvartalsrapport er den første i rekken blant teknologigigantene denne uken. Tirsdag kveld kom også Microsoft med kvartalstall, mens Facebook-eier Meta kommer med tall onsdag og Apple og Amazon torsdag kveld.

Alle de nevnte aksjene har falt betydelig på børs hittil i år, der Meta med sine 61 prosent har falt i særklasse mest. Samlet utgjør aksjene rundt 40 prosent av Nasdaq 100-indeksen, en indeks som totalt består av selskaper der aksjonærverdier tilsvarende 6000 milliarder dollar ifølge Bloomberg er blitt barbert bort i hittil i 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.