Uttalelsen fra Amazon onsdag kommer etter sterkt press, underskriftskampanjer og samme uke som IBM uttalte at selskapet slutter å tilby ansiktsgjenkjenningsteknologi, fordi teknologien kan føre til diskriminering og brudd på menneskerettighetene.

Amazon sier avgjørelsen ble truffet for å gi Kongressen nok tid til å innføre regler for «å styre etisk bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi». Amazon understreker at teknologien fortsatt vil kunne brukes av organisasjoner som beskytter barn mot overgrep og menneskehandel.

Menneskerettsorganisasjoner og Amazons egne ansatte har lagt press på selskapet for å sette en stopper for salg av AI-teknologi og programvare til myndighetene, og påpeker at det både kan bli brukt til å bryte folks rett til privatliv og til å gå etter minoriteter.

London-baren bruker ansiktsgjenkjenningsteknologi for å holde orden på køen
AI-teknologien krever forhåndsgodkjenning fra alle kunder.
01:09
Publisert:

Da IBMs administrerende direktør Arvind Krishna tidligere i uken kunngjorde at IBM ikke lenger vil tilby programvare for generell ansiktsgjenkjenning eller -analyse (AI), sa han til Kongressen i et brev at IBM mener produsenter og brukere av AI-løsninger har et delt ansvar for å teste AI-løsninger for fordommer, spesielt når løsningene brukes av politiet.

De pågående demonstrasjonene mot rasisme i kjølvannet av drapet på George Floyd har også satt i gang denne diskusjonen rundt politiets bruk av teknologi og overvåkning av amerikanske nabolag.

Som et av flere store teknologifirmaer har IBM som forsøkt å forbedre nøyaktigheten til ansiktsskanningsprogramvare. Selskapet opplyser at det da fant at teknologien kategoriserte folk basert på kjønns- og raseforskjeller. Den administrerende direktøren stiller derfor spørsmål ved om slik teknologi i det hele tatt skal brukes av politiet.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.