Tirsdag melder netthandelgiganten Amazon i en pressemelding at det er klare for å gjøre sin inntreden i Sverige. Ifølge svenske medier innebærer det etablering av en egen svensk hjemmeside.
Dog er det ennå ikke klart akkurat når siden vil være operasjonell, og Amazons pr-sjef for EU Nick Chaplin ville ikke si noe om tidslinjen for etableringen til den svenske avisen Dagens Industri.
Likevel er kunngjøringen av etableringen i Sverige noe som har vært ventet lenge. Sannsynligvis betyr det at en etablering i Norge og resten av Norden er på trappene.
– Det vil få betydelige konsekvenser for norsk varehandel. Amazon står for et enormt utvalg, rask levering og lave priser. På grunn av korona har nordmenn også blitt mer positive til å handle på nett, og pandemien har nok ført til en akselerasjon av den dreiningen i handelsvaner.
Det sier professor Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI. Han har digitalisering, handel og varehandel som sine ekspertområder. Han er klar på at Norge ikke har noe lignende som det Amazon leverer med tanke på leveransetid og kundeservice.
– Man kan godt si at norske varehandelsaktører må skjerpe seg. De har sovet i timen, sier han.
Gigant
At norske aktører vil få en enorm konkurrent dersom Amazon kommer til Norge er det liten tvil om. Giganten omsatte for svimlende 88,9 milliarder dollar i andre kvartal, og har kapret kunder i øst og vest gjennom blant annet lynrask levering av varer og strømmetjenester både for musikk og film.
Professor Furseth er klar på at eventuelt Amazon-inntog vil skape prispress.
– Elektronikk vil være en av bransjene som opplever presset tidligst, sammen med bøker og leketøy, fordi det er standardiserte varer som er lett å transportere. Man må huske at Amazon har nesten 50 prosent av all netthandel i USA. I den sammenhengen kan for eksempel Elkjøp og Power bli små, sier han.
Furseth advarer om at norske bedrifter kan risikere å havne bakpå dersom man ikke satser nå.
– Man må regne med at Amazon også vil etablere seg i tjenester utenfor tradisjonell varehandel. Norsk varehandel har satset lite på innovasjon, selv om det har gått bra økonomisk. Hvis man ikke satser nå vil man få enorm konkurranse når Amazon kommer til Norge.
Furseth viser til at Orkla allerede har testet salg av sine merker på Amazon-plattformen, og mener selskapet «har vært på ballen».
– Det kan være en idé for norske handelskjeder, sier Furseth.
Konkurrent i verdensklasse
– Nå må man sette seg ned og vurdere hva Amazons inntreden vil bety for deg og din bedrift. Nå har de ikke etablert seg i Norge ennå, men det begynner å bli farlig nærme, sier Morten Krogh Moe, daglig leder i dataanalyseselskapet Sannsyn.
For ett år siden skrev han og kollega Ole Martin N. Evensmo i Sannsyn et innlegg i DN med tittelen «satsingen til Amazon i Europa bør alene være nok til å skremme selv den mest optimistiske norske bedriftsleder».
Nå mener Krogh Moe at norske bedrifter må forberede seg på en konkurrent i verdensklasse.
– Amazon kommer til Norden med et datagrunnlag som er basert på erfaring fra hele Europa og USA. De har god kompetanse på å utnytte det. Når og hvis Amazon kommer til Norge vil man kanskje vurdere å samarbeide med lokale aktører som i utgangspunktet var en konkurrent, men som i lys av Amazon kan være en partner, sier han.
Krogh Moe er klar på at en eventuell Amazon-inntreden i Norge vil endre konkurransen på flere områder.
– Nå må retailere i Norge konkurrere innen databruk, logistikk, pris og ikke minst lojalitetsprogrammer. Amazon er en verdensledende aktør på blant annet disse punktene. Norske bedrifter må få løsninger og strategier på dette som gjør dem konkurransedyktige.
Bruker Sverige som inngang
Nettstedet Shifter omtalte senest forrige uke at Amazon vil bruke Sverige som en inngangsport til resten av Norden. Det viste til at det i stillingsutlysninger blir klart at lanseringen i Sverige skal følges av lanseringer i Finland, Danmark og Norge.
Blant annet søker de nå «Head of Marketplace» for virksomheter i Sverige «og det større Norden-området». Stillingen innebærer ansvaret for å utvide til «Finland, Danmark og Norge», skriver Shifter.
I midten av juni omtalte DN Elkjøps årsresultat. Da uttalte Elkjøp-sjef Erik Sønsterud at de «er ganske sikre på at Amazon kommer i løpet av høsten».
– Det ser vi frem til, for det blir en spennende konkurransesituasjon, sa han.
– Vi tror absolutt at Sverige er et første steg. Amazon har vokst i Nord-Tyskland, og nå kan det være mulig å betjene hele Norden fra Sør-Sverige der mange av de store nordiske kjedene har hovedlager i dag, mente Sønsterud.
Sønsterud oppgir imidlertid at han ikke er videre bekymret for Amazons eventuelle inntog i Norge.
– Vi har stor respekt for Amazon og hva deres inntreden i det nordiske markedet kan innebære. Vi er imidlertid ikke skremt. Dette skjerper oss, og vi har ventet på det lenge og ytterligere konkurranse vil bare gjøre oss bedre. For i bunn og grunn handler det ikke om Amazon, men om kundene og hva de vil ha og hvordan deres behov møtes, sier han til DN tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.