Ehandelsgiganten Amazon har hatt et fantastisk år på flere måter, og i sommer passerte børsverdien for første gang 500 milliarder dollar (3900 milliarder kroner).

En del av suksessen skyldes trolig selskapets store satsing på roboter. Nylig fikk noen utvalgte amerikanske medier for første gang på flere år en eksklusiv kikk inn bak murene i Amazons enorme varelagre.

Ifølge Seattle Times har Amazon nå over 100.000 roboter i arbeid fordelt på 25 ulike lagre. Til sammenligning hadde selskapet totalt 382.400 ansatte ved utgangen av juni, hvorav 125.000 lageransatte.

Mange eksperter spår at roboter vil «stjele» stadig flere jobber i verden. En rapport slo nylig fast at roboter truer nesten halvparten av amerikanske jobber.

Økt effektivitet tross flere ansatte

Men så langt har frykten for tap av jobber vært totalt ubegrunnet hos Amazon. Til tross for «robotinvasjon» på lagrene, har antall lagerjobber i Amazon økt med 80.000 på fem år. Likevel har robotene så langt bidratt til å øke effektiviteten på lagrene med over 50 prosent.

De ansatte har i stor grad fått nye arbeidsoppgaver etter robotenes inntogsmarsj. Ikke minst er behovet for utviklere og teknikere økt kraftig.

En stor del av Amazons oransje mobile roboter både utvikles og bygges nemlig i selskapets robot-fabrikk i North Reading, Massachusetts. Fabrikken er en videreføring av robotprodusenten Kiva Systems som Amazon kjøpte for 775 millioner dollar i 2012.

Fabrikken utvikler stadig nye roboter, og bare hittil i år er 55.000 roboter sendt fra fabrikken til Amazons varelagre.

Amazon gir svaret?

Et av varelagrene, i Kent i staten Washington, har hatt besøk av New York Times. I artikkelen beskriver journalisten robotene som overdimensjonerte biller som i hundrevis tøffer automatisk rundt med reolsystemer fylt med varer. Hver reol kan veie så mye som 1300 kg.

Så langt er det Amazon-ansatte som fyller varehyllene. Når en ordre blir registrert kjører roboten over til en rekke stasjoner, stiller seg i kø og venter på at en annen gruppe ansatte har plukket de bestilte varene fra robotens hyller og lagt dem på et samlebånd. Deretter transporteres varene ut til den stasjonen der varene pakkes ferdig. Amazon benytter imidlertid også tradisjonelle industri-roboter til blant annet pakking.

Ekspertene strides om hvor mange jobber som i fremtiden vil forsvinne på grunn av robotteknologien. En annen amerikansk rapport enn den ovennevnte pekte nylig på at ny teknologi har tatt langt færre arbeidsplasser de siste 20 årene sammenlignet med perioden mellom 1950 og 2000.

Kanskje får vi svaret på hvem som får rett fra Amazons varelagre?(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert:
Slo gjennom med mislykkede roboter
Simone Giertz lager mislykkede roboter. På Youtube har hun snart en halv million subscribers.
02:22
Publisert:
Slik ser det ut på Gardermoen når bagasjehåndteringen blir robotifisert
På nye OSL får bagasjen eget hotell som skal håndtere opp til 230 000 bagger i uken.
01:25
Publisert: