I september 2020 introduserte Amazon «Amazon One», en ny biometrisk enhet som gjør at kjøpere kan betale kontaktløst med håndflaten i Amazon Go-butikker, hvor kunder kan handle mat betalingsfritt og senere bli belastet gjennom Amazon-kontoen.

Håndavtrykket vil være knyttet opp mot kundens kredittkort. For å få flere til å benytte seg av teknologien, har Amazon gitt kunder ti dollar i kreditt hvis de registrerer håndflatetrykkene sine i butikkene uten betaling og kobler den til Amazon-kontoen din, ifølge Techcrunch.

Skanningsteknologien er hittil lansert i Amazons butikker i New York, New Jersey, Maryland, Seattle og Texas.

Nå vil myndighetene i USA ha svar på hvordan Amazon skal behandle dataene.

– Alvorlige spørsmål

«Amazons utvidelse av biometrisk datainnsamling gjennom Amazon One reiser alvorlige spørsmål om Amazons planer for disse dataene og respekten for brukernes personvern, inkludert om hvordan Amazon kan bruke dataene til reklame og sporing», skriver senatorene i brevet, ifølge Techcrunch.

Lovgiverne ba samtidig om informasjon om hvor mange som hittil har registrert seg på Amazon One, hvordan Amazon vil sikre sensitive data og om selskapet noen gang har paret håndflatene med ansiktsgjenkjenningsdata Amazon samler inn andre steder.

Amazon sier også at den lagrer håndavtrykkdata på ubestemt tid, med mindre du velger å slette dataene når det ikke er noen utestående transaksjoner igjen, eller hvis du ikke bruker funksjonen på to år.

Fra før har Amazons ansiktsgjenkjenningsdata skapt store diskusjoner, i forbindelse med at selskapet har tilbudt ansiktsgjenkjenningsteknologi til myndighetene.

MIT Technology Review kunne sommeren 2018 fortelle at nesten 70 borgerrettighets- og forskningsorganisasjoner skrev et brev til Jeff Bezos og krevde at Amazon skulle avslutte dette samarbeidet, som en del av et økt fokus på rollen som teknologiselskaper spilte for å gjøre det mulig for den amerikanske regjeringen å spore og deportere immigranter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.