Apple rapporterte nylig at de solgte apper for 10 milliarder dollar i fjor, og har levert hele 15 milliarder dollar videre til app-utviklerne siden starten. På toppen av dette kommer inntekter fra Android-apper. Enkelte utviklere har blitt svært rike på sine apper, men det gjelder ikke for det store flertallet, mener analyseselskapet Gartner.

De spår at frem til utgangen av 2018 vil mindre enn 0,01 prosent av alle forbrukerorienterte mobilapper bli regnet som økonomiske suksesser av sine utviklere. Det vil si at mindre enn én av 10.000 lykkes.

Les også: Små mobilspill tjener virkelig store penger

Nål i høystakk

Gartner beskriver et marked oversvømmet av apper, der det er vanskelig å bli oppdaget.

- Det store antallet mobilapper kunne tydet på at mobilen er en ny inntektskilde som vil gjøre mange rike, men vår analyse viser at de fleste mobilapplikasjoner ikke skaper overskudd, og at mange av dem ikke er designet for å skape inntekter, men heller å bygge merkevaregjenkjenning og oppmerksomhet rundt produkter – eller de er laget for moroskyld, sier Ken Dulaney, visepresident og sjefanalytiker i Gartner.

Hva med betaling i app?

Gartner viser til at det finnes hele 200 selskaper som lager plattformer for app-utvikling, og millioner av utviklere som bruker dem. I tillegg finnes det en masse gratis-apper, som gjør det vanskelig å ta betalt. Gartner venter at innen 2017 vil nær 95 prosent av nedlastingene være gratis-apps.

- Av de betalte applikasjonene vil 90 prosent bli lastet ned mindre enn 500 ganger per dag og tjene mindre enn 1250 dollar per dag. Dette blir bare verre i fremtiden, med enda skarpere konkurranse, sier Dulaney.

Rapporten fra Gartner sier imidlertid ingenting om hvor mange av dem som vil være gratis å laste ned, men kreve penger for fordeler og funksjonalitet etter at den er lastet ned – en trend som er i ferd med å ta over dette markedet.

Les mer om trenden: Full seier til tigge-apps

Les også: Wordfeud-inntektene kollapset

<b>Handler apper for milliarder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.