– Signeringen med Google har gitt enorm respons fra markedet, sier administrerende direktør Jonas Rinde i Huddly.
I oktober skrev DN at den norske kameraprodusenten, som ble startet av de tidligere Tandberg-ansatte Anders Eikenes og Stein Ove Eriksen i 2013, inngikk en avtale med Google om å levere det intelligente webkameraet Huddly Go til teknologikonsernets nye videokonferanseløsning, G Suite.
Nå melder Huddly at det har fått i land en emisjon på 80 millioner kroner i kjølvannet av Google-avtalen.
– Dette blir potensielt vår siste emisjon, og det sier sitt om hva vi tenker om utviklingen neste år, sier styremedlem Torkjell Johan Nilsen.
Nye kameragenerasjoner
Med emisjonen skal selskapets produktutviklingsavdeling dobles og utviklingen av neste generasjoners Huddly-kameraer finansieres. I oktober fortalte Rinde til DN at selskapets ingeniørstand på 35 ansatte skulle dobles til 70. I skrivende stund har selskapet totalt 45 ansatte.
– Dette handler om å akselerere nå i kjølvannet av Google-avtalen. Vi vil gire opp med flere produkter til porteføljen vår, sier Rinde.
I Google-avtalen ble Huddly Go valgt på bekostning av Googles langvarige samarbeidspartnere i det markedsledende sveitsiske selskapet Logitech. Hittil har Huddly sendt ut over 8000 kameraer i løpet av fjerde kvartal. Det har overgått selskapets egne forventninger, ifølge Nilsen.
– Vi er nå perfekt posisjonert til å bli et premium alternativ til selskaper som Logitech, sier Rinde.
Etter Google-avtalen har en rekke selskaper henvendt seg med ønsker om å få bruke Huddly Go i sine videopakker, fra store amerikanske selskaper til mindre bedrifter. Nilsen omtaler situasjonen som et «luksusproblem».
– Vi har fire konkrete henvendelser. Et av selskapene vi jobber med er mindre kjent enn Google, men de vil ha et dobbelt så stort volum som det Google har bedt om, sier Rinde.
Selskapet har nå fremskyndet arbeidet med annengenerasjonen av Huddly Go, og er også godt i gang med utviklingen av en tredje generasjon. Dette skal bygge en produktportefølje for selskapet.
I første omgang skal imidlertid førstegenerasjons Huddly Go lanseres for allmennheten. 15. desember blir kameraet tilgjengelig i USA gjennom nettbutikken- og teknologigiganten Amazon. Til neste år kommer kameraet til Europa.
– Det er som en trojansk hest å lansere i konsumentmarkedet. Sannsynligheten er stor for at flere teknologiledere vil oppdage kameraet privat, og etter hvert inkludere det i bedriftene sine, sier Nilsen.
Verdsatt til 575 millioner
Høstens emisjon betyr at Huddly har hentet totalt 165 millioner kroner i år, etter at selskapet foretok en lignende finansieringsrunde sent i mars. Selskapet prises til totalt 575 millioner kroner, ifølge Huddly selv.
– Vi hadde potensial til å hente investeringer som tilsvarte en høyere prising av selskapet, men vi ønsket å være konservative. Vi vil heller ta med investorene våre på en vekstreise, sier Nilsen.
Det meste av emisjonen er finansiert gjennom eksisterende investorer, men også noen nye har gått inn med penger i selskapet. Blant selskapene som har gått inn med mer penger er Mertoun Capital as og Gjeh Pty Ltd, som fra før er blant selskapets største aksjonærer.
Administrerende direktør Rinde har selv gått inn med et syvsifret beløp i den siste emisjonsrunden.
Gründerne selger ned
Gründerne Anders Eikenes og Stein Ove Eriksen hadde i fjor en eierposisjon på 13,1 prosent hver gjennom sine egne separate holdingselskaper, Eik Holding og Som Holding. Nå skal begge selge seg ned i selskapet.
Etter høstens emisjon er eierandelen deres i en størrelsesorden rundt ti prosent, opplyser de to til DN. Begge understreker at det planlagte nedsalget skjer av personlige årsaker, og at det ikke ligger noen dramatikk i beslutningen.
– Jeg er gradvis på vei til å slutte i Huddly. Det er en langsiktig prosess, men jeg jobber fortsatt med langsiktige utviklingsoppgaver og forblir involvert. Jeg er fortsatt en stor aksjonær i firmaet, og har kjempestor tro på fremtiden, sier Eikenes.
Eikenes opplyser at han vil selge rundt 20 prosent av de snaut 836.000 aksjene sine. I sommer ga han seg også i styret.
Stein Ove Eriksen ga seg som styremedlem allerede i 2015, men jobber i dag som produktsjef for selskapet. Han vil selge 25 prosent av sin egen aksjeholdning.
– Jeg har fått to barn siden vi startet selskapet. Vi har bygget Huddly med egne penger siden starten, og det har vært en belastning for den personlige økonomien. Boliglånet mitt er refinansiert et par ganger, kan man si, sier Eriksen.
Han fortsetter som produktsjef, og understreker at han har store forhåpninger for aksjene han sitter igjen med.
– Det er jo nå det virkelig begynner å ta av. Det er så moro å være med på denne reisen, sier han.
Satser på profitt i 2019
Torkjell Johan Nilsen sier at Huddly satser på å være et profittselskap i løpet av 2019.
– Dette har vi snakket mye om, og vi tror at kombinasjonen av den teknologiske utviklingen vi driver med og luksusproblemet vårt med tanke på antall potensielle samarbeidspartnere, gjør oss i stand til det, sier han.
I fjor hadde Huddly driftsinntekter på 3,2 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 6,4 millioner kroner.(Vilkår)