Fra og med i dag vil åtte millioner sanger være drm-frie i iTunes. Nyheten som kan få en hver musikkelsker litt å nynne litt kraftigere, ble sprunget under MacWorld-messen tirsdag.

- Dette er en veldig, veldig fantastisk nyhet sett med forbrukerøyne. Dette er en historisk dag for forbrukerne, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon gledestrålende til DN.no.

To års kamp mot Apple
Inntil i dag har de fleste sangene du kjøper på iTunes hatt kopibeskyttelse. Dermed har det ikke vært mulig å spille av sanger på andre musikkspillere enn Apples.

Selskapet har ikke vært villige til å la andre lisensiere denne teknologien og har arbeidet aktivt mot dem som har prøvd seg.

Les også: - Manglende vilje fra iTunes

For to år siden startet Forbrukerombudet prosessen mot det de mener er urimelige vilkår i Apples nettbutikk iTunes.

- Det har vært et stort savn og hemmende overfor utviklingen at Apple har operert med denne kiopisperren. Det er uholdtbart å få kopisperre når du kjøper musikk fra verdens største musikkbutikk, sier Thon.

Stod i bresjen
Som en pådriver dro det norske forbrukerombudet med seg forbrukerorganisasjonen BEUC mot Apples kopisperre. BEUC er EUs forbrukerorganisasjon og representerer 42 forbrukerorganisasjoner fra Europa.

Det er ikke en ubetydelig kamp Forbrukeombudet nå har vunnet på vegne av millioner av forbrukere.

- Det er vanskelig å bedømme, men jeg tror det vi har gjort har hatt betydning, selv om jeg tror DRM og kopisperrer ville blitt fjernet før eller siden. Jeg er litt beveget i kveld. Det har vært et lite eventyr, sier Bjørn Erik Thon.



Forbrukerombudet visste ingenting om Apples beslutning før han selv så pressekonferansen fra MacWorld-messen tirsdag kveld.

- Jeg har ikke hørt noe fra Apple, de har en pressestragtegi om at de ikke skal si noe. Men vi tar kontakt med den norske advokaten for å høre mer om detaljene rundt denne nyheten, sier han og lover at seieren skal markeres internt.

- I morgen blir det ITunes-kake, sier han.

Apple opplyser at samtlige sanger skal være drm-frie i iTunes i slutten av dette kvartalet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.