Nylig endret Apple sine lisensvilkår for utviklere som ønsker å lage programmer (apps) til iPhone, iPod Touch og iPad.

Endringene har fått mye oppmerksomhet fordi de dikterer at uviklerne kun får lov til å bruke verktøy som Apple har godkjent til å lage programmene.

Dette er problematisk for mange fordi det i praksis betyr at man må velge mellom å lage apps for Apples produkter eller andres. Det tar nemlig svært lang tid å lage samme app til forskjellige systemer uten å kunne velge verktøy som er såkalt kryssplattform.

En annen endring er at alle annonsefinansierte apps skal bruke Apples annonsesystem iAd, ellers blir ikke applikasjonen godkjent av Apples sensur.

Disse endringene har gjort at USAs konkurransetilsyn FTC har fattet interesse for selskapet. Ifølge Wall Street Journal, som viser til anonyme kilder, diskuterer nå FTC og det amerikanske justisdepartementet hvem som skal foreta en etterforskning av Apples praksis.

Vanskelig jobb
Skulle Apple bli dømt for konkurransehemmende virksomhet kan det få store konsekvenser for aksjonærenes utbytte og selskapets omdømme. Men jurister tror det kan bli vanskelig å få Apple dømt.

- Det blir vanskelig å føre bevis i denne saken. Myndighetene må vise at Apples fremferd faktisk fjerner kjøpernes mulighet til å velge, sier Hillard Sterling, advokat med konkurransesaker som spesialfelt hos Freeborn & Peters LLC i Chicago til Computerworld.com.

Et sentralt argument til Apples fordel er at selv om iPhone har en sentral rolle i smarttelefonmarkedet har den relativt liten markedsandel.

Ingen av partene i saken har hittil kommentert ryktene om en etterforskning av Apple.

Maktkamp
Apples nye lisensvilkår har også skapt en annen diskusjon den siste tiden. Apple og Adobe har kranglet heftig om hvorvidt Adobes Flash-teknologi har livets rett eller ikke. Adobe hadde håpet å snike Flash inn på iPhone via et program som kunne oversette Flash-innhold til formater støttet av iPhone, men så svarte altså Apple med å forby slik kryssplatform-utvikling.

Adobe blir direkte påvirket av Apples nye lisensvilkår og mener de blir bevisst skviset ut. Apple-sjef Steve Jobs mener at Adobes teknologi ikke holder mål og at kryssplatform-verktøy vil gi dårligere programmer og hindre Apple i å introdusere tekniske nyvinninger når de selv vil.

Les mer: Jobs forklarer korstoget mot Flash (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.