Apple mener Motorola ulovlig bryter Apples rettigheter for smarttelefoner, skriver the Wall Street Journal. Apple mener Motorolas telefoner og operativsystemet telefonene bruker er brudd på Apple rettigheter knytttet til iPhone. Derfor har selskapet tatt ut to søksmål mot Motorola.

Søksmålene følger i kjølvannet av at Motorola saksøkte Apple i oktober - også for brudd på patentrettigheter.

Siden Apple introduserte iPhone for tre år siden har markedet for smarttelefoner forandret seg fullstendig. Telefoner med berøringsskjermer har blitt dominerende. iPhonens suksess har vært med på å gjøre Apple til verdens største teknologiselskap, og mobiltelefoner står nå for 43 prosent av selskapets omsetning.

Likevel er Apple utsatt for skarp konkurranse fra smartelefoner som går på Googles operativsystem Android. Dette inkluderer Motorolas produktlinje av smarttelefoner som alle bruker Googles operativsystem.

Vil ha erstatning og stopp
Apple mener at Motorolas telefoner, inkluderte Droid-telefonene, bryter seks Apple-patenter som dekker berøringsskjermer og multitouch-teknologi, i tillegg til måten telefonene viser, gir tilgang til og interagerer med informasjon lagret på telefonen. Derfor ber Apple retten om å dømme Motorola til å betale erstatning og dekning av Apples advokatutgifter og gi en kjennelse som nekter Motorola å selge sine telefoner.

Motorola var kjapt ute med å si at selskapet vil kjempe mot søksmålet:

- Motorola har en ledende portefølje av intellektuelle rettigheter, en av industriens sterkest, og vi planlegger å forsvare oss kraftig i denne saken, sier selskapet i en melding.

- Vi er sikker i vår sak og vil jobbe med vårt eget føksmål for å stanse Apples stadige brudd på våre rettigheter, fortsetter selskapet.

Den siste patentstriden følger i kjølvannet av en rekke uenigheter om hvem som eier hvilke rettigheter. I mars saksøkte Apple mobilprodusenten HTC med samme påstander som i den ferske striden med Motorola.

Gratis for produsentene
Folk som følger industrien tett mener Apple fokuserer sin energi på produsentene av Android-telefoner i stedet for å gå etter Google, som har laget operativssystemet. Fordi Google gir bort Android-systemet gratis til sine kunder er det mer å hente ved å gå etter smartelefonprodusentene som har inntekter Apple teoretisk sett kan sikre seg.

Et annet motiv kan være å skape hindringer for konkurrentenes satsing.

- De ønsker å slå deg i markedet og bruker sin patentportefølje samtidig for å prøve ta sakne fartene din og presse deg, sier advokat Mark Kesslen som jobber med intellektuelle rettigheter.

Konkurransen mellom Apple og Motorola er spesielt intens. Motorola har planer om å skille ut sin mobiltelefonproduksjon i et eget selskap. Smarttelefonene som selskapet produserer har vært med på å sørge for at Motorola igjen leverer overskudd, ett kvartal tidligere enn man først forventet.

Verizon-avtale i havn
Samtidig er Apple i ferd med å selge sine mobiltelefoner gjennom Verizon Wireless, noe som er ventet å heve salgstallene betraktelig. I forrige kvartal solgte Apple 14,0 millioner telefoner, og analytiker Toni Sacconaghi hos Sanford Bernstein mener det kan øke antall amerikanske iPhone-brukere med ti millioner.

Les også: Nå blir alle saksøkt

<b>Apple-konkurrent vil stoppe iPhone</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.