Samsung har så langt vært den eneste produsenten som har klart å utfordre Apple både når det gjelder nettbrett og mobiltelefoner.

Apple mener forkl#229en er så enkel som at Samsung i stedet for å utvikle egne produkter kopierte det aller meste fra Apple, og på den måten gjorde seg skyldig i brudd på varemerkebeskyttelse og patentbrudd, skriver The Wall Street Journal (WSJ).

- Kopierte Apples teknologi
- I stedet for å drive innovasjon og utvikling av sin egen teknologi og å lage en unik Samsung-stil for sine smartelefoner og nettbrett, valgte Samsung å kopiere Apples teknologi, brukergrensesnitt og innovative stil i disse patentkrenkende produktene, skriver Apple i sin stevning.

I søksmålet sammenligner Apple sin Iphone 3Gs, som kom i juni 2009 med Samsungs Galaxy S I9000-modell, en telefon som kom på markedet i mars 2010. Ved bruk av bilder og tegninger går Apple skritt for skritt gjennom likhetene. Apple mener bruken av ikonene for musikk, telefon, tekst og kontakter også er brudd på deres rettigheter.

- Denne formen for regelrett kopiering er gal, sier Apples talskvinne Kristin Huguet i en uttalelse.

Sparsomt Samsung-svar
Samsung har så langt vært sparsomme med uttalelser om saken:

- Samsungs utvikling av kjerneteknologier og styrkingen av vår portefølje av intellektuelle rettigheter er nøkkelen til vår fortsatte suksess, sier en talsmann for Samsung.

En rekke observatører mener det nye søksmålet mellom Apple og Samsung kommer til å forverre forholdet mellom de to gigantene innen forbrukerelektronikk.

Samsung lager blant annet mikrobrikker som brukes i enkelt Apple-produkter, i tillegg til minnebrikken som brukes i Macboook Pro-serien.

Déjà vu
Eksperter på rettighetsjus mener dagens strider minner mye om kampene mellom Apple, Microsoft og Xerox knyttet til brukergrensesnitt og formgiving av pcer i tidligere tider.

- Det er déjà vu, sier jusprofessor Dan Burk ved University of California i Irvine til WSJ.

I følge jusprofessoren må Apple i sin varemarkeargumentasjon overbevise retten om at likhetene mellom produktene ikke skyldes funksjonelle nødvendigheter. Når det gjelder den delen av søksmålet som gjelder patenter mener han det kan bli en diskusjon om hvorvidt disse patentene er gyldige i det hele tatt.

Les også: Microsoft i spissen for patentkamp

<b>Nå blir alle saksøkt </b>

<b>Apple saksøker Motorola</b>

<b>Apple saksøker Amazon for å rappe navn </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.